Σάββατο, Δεκεμβρίου 13, 2014

Θεοδούλου Λίμιτεδ

Αγγελική Σμυρλή
Θεοδούλου Λίμιτεδ
Κέδρος, 2014
"Ποιος το γνωρίζει τούτο το νησί;", αναρωτιέται ποιητικά ο Σεφέρης. Μας έχουν αποδώσει αμέτρητους χαρακτηρισμούς: από το "νήσος των Αγίων", "αέρινη, μακαρία γη", "χρυσοπράσινο φύλλο", ως το "αβύθιστο αεροπλανοφόρο" και "πόρνη της Μεσογείου". Εμείς που το κατοικούμε εδώ και χιλιάδες χρόνια, με προγόνους που φτάνουν ως εκεί που δεν μπορεί να μας πάει η μνήμη, ό,τι και να μας πουν δεν θα πάψουμε ν' αγαπάμε αυτή τη βραχονησίδα τη ριγμένη στην Ανατολική Μεσόγειο και να μένουμε προσκολλημένοι σ' αυτήν, να την κρατάμε σφιχτά με τα χέρια κι αν μας τα κόψουν, σαν τον αρχαίο Κυναίγειρο, να την κρατήσουμε ακόμα και με τα δόντια.
Είναι γι' αυτό που η θλίψη για τη σημερινή  κατάντια των ανθρώπων της γίνεται θυμός,  οργή, αγανάκτηση, κάποτε απελπισία. Τούτες τις μέρες το κάθε σκάνδαλο που έρχεται στο φως ανασύρει μαζί του πλήθος άλλα. Απάτη, διαπλοκή, μίζες, το χρήμα βασιλιάς όλων και η με οποιοδήποτε τρόπο απόκτησή του κυρίαρχος στόχος. Πότε και πώς άρχισε τούτο το κακό; Πριν πενήντα μόλις χρόνια δίναμε αφειδώλευτα το αίμα μας για το ιδανικό της ελευθερίας κι απαντούσαμε στους κατακτητές με το στόμα των ηρώων μας, "ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής". Πώς αντιστράφηκε τώρα το ιδανικό μας;
Όλα αυτά τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν όσους ακόμα δεν μολυνθήκαμε από τον ιό του με κάθε μέσο πλουτισμού, έρχεται να εκφράσει λογοτεχνικά με το καινούριο της βιβλίο η Αγγελική Σμυρλή. Γνήσιο τέκνο αυτής της γης, αγωνίστρια της ελευθερίας από τα εφηβικά της χρόνια, πλημμυρισμένη από θλίψη και οργή για όσα συμβαίνουν, προσπαθεί να ανιχνεύσει τις αιτίες, αλλά και να καταγγείλει και να καταδικάσει.
Το πρόσφατο βιβλίο της "Θεοδούλου Λίμιτεδ" γράφτηκε πριν ακόμα όλα αυτά τα σκάνδαλα βγουν στο φως. Ο ήρωάς της, ο Αντρέας Θεοδούλου, είναι αντιπροσωπευτικός τύπος αρριβίστα, καιροσκόπου, ανθρώπου που έχει θεοποιήσει το χρήμα, που χρησιμοποιεί κάθε μέσο, που δωροδοκεί, που εξαπατά, που οικοδομεί μια πολυτελή ζωή πάνω στο ψέμα και την απάτη. Η πορεία της ζωής του, καθώς από γιος ενός αγνού, ιδεολόγου αγωνιστή, οδηγήθηκε στην απάτη και τη διαπλοκή, μας δίνεται με πρωτοπρόσωπη αφήγηση από τη γυναίκα του, την Κλειώ, μια ευαίσθητη, έντιμη, ιδεολόγο φιλόλογο. Το βιβλίο αρχίζει με την είδηση ότι ο Θεοδούλου, μετά το κούρεμα των καταθέσων, βρίσκεται στο νοσοκομείο έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας. Η Κλειώ ξαναγυρίζει με την ανάμνηση στο πααρελθόν. Τα μαθητικά τους χρόνια, τον έρωτα με τον Θεοδούλου, το γάμο και την απόκτηση της κόρης τους και προπάντων τη σταδιακή μεταμόρφωση του Αντρέα σε  κυνηγό του χρήματος. Η διαφορά αντιλήψεων και στόχων ζωής θα οδηγήσει στο χωρισμό του ζεύγους.
Η αναπόληση της ζωής αλλά και το παρόν, γίνονται αφορμή για σκέψεις, συζητήσεις, προβληματισμό. Συζητήσεις που δεν περιορίζονται στην οικονομική κατάρρευση του νησιού, αλλά επεκτείνονται και στο πολιτικό και το εθνικό θέμα, μέχρι και το σχέδιο Ανάν που προτάθηκε για λύση του κυπριακού το 2004.
Λόγος αποκαλυπτικός και καταγγελτικός, δοσμένος με τη λογοτεχνικότητα της Σμυρλή. Θα υπάρξει κάθαρση; Θα υπάρξει μεταμέλεια; Θα σωθεί τελικά αυτό το νησί οικονομικά, ηθικά, εθνικά; Το βιβλίο κλείνει μ' ένα ερωτηματικό. Το ερωτηματικό που ταλανίζει όλους μας.

3 σχόλια:

  1. Θα το διαβάσω, Κίκα μου. Πολύ ωραία η παρουσίασή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία παρουσίαση....Και....προσωπική διαπίστωση "κακών" πολλών (γενικότερα) κατά την τελευταία (πρόσφατα) επίσκεψη μου στο..."χρυσοπράσινο φύλλο"....Ενδιαφέρον βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβασα τα σχόλιά σας. Ευχαριστώ και σας χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή