Σάββατο, Αυγούστου 28, 2021

Το Σανατόριο

 

Σάρα Πιρς
Το σανατόριο
Ψυχογιός, 2021
Μετ. Νεκτάριος Καλαϊτζής
Πρωταγωνιστής σ' αυτό το πολύ ενδιαφέρον θρίλερ δεν είναι πρόσωπο.  Είναι ένα κτίριο, ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο. Χτισμένο ψηλά, σε ύψος 2.200 μ., σε μια ελβετική βουνοκορφή, κοντά στο Κραν-Μοντανά, αποπνέει κάτι μυστηριώδες, κάτι τρομακτικό.
Το πεντάστερο ξενοδοχείο Λε Σομέ είναι ένα πλήρως ανακαινισμένο, παλιό σανατόριο. ένας χώρος που προοριζόταν για απομόνωση των φυματικών, σε μια εποχή που βασική θεραπεία για τη μεταδοτική αυτή ασθένεια ήταν ο καθαρός αέρας του βουνού (Δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε το υπέροχο "Μαγικό Βουνό" του Τόμας Μαν!). Κτισμένο από τον παππού του  τωρινού ιδιοκτήτη Λουκά Καρόν, έχει μετατραπεί  σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Εκεί καταφθάνει η Ελίν με τον φίλο της Γουίλ, για να γιορτάσουν τους αρραβώνες του αδελφού της Άιτζακ, που εργάζεται εκεί, με την Λορ. Οι πρώτες εντυπώσεις καθώς αντικρίζουν το ξενοδοχείο προϊδεάζουν για κάτι μυστηριώδες: "Όπως στέκεται εκεί, μπροστά από το ξενοδοχείο, αισθάνεται κάτι πολύ παράξενο-μια αναστάτωση στην ατμόσφαιρα, μια παράξενη αναταραχή που δεν έχει καμιά σχέση με το χιόνι που πέφτει (...) Υπάρχει κάτι βάναυσα απρόσωπο στην αρχιτεκτονική του: οι αυστηρές γραμμές του, τα απόλυτα ορθογώνια επίπεδα και οι επιφάνειες, οι μοντερνιστικές επίπεδες στέγες αποπνέουν μια ατμόσφαιρα ιδρύματος. Το γυαλί κυριαρχεί παντού-εκτυφλωτικό, τοίχοι ολόκληροι, επιτρέποντάς σου να βλέπεις ανεμπόδιστα μέσα".
Οι αρραβώνες όμως δεν  θα προφθάσουν να γίνουν. Την επομένη της άφιξης της Ελίν και του Γουίλ, η Λορ εξαφανίζεται. Σε λίγο μια καθαρίστρια θα βρεθεί νεκρή, δεμένη, στο βυθό της πισίνας. Δεν θα είναι το μοναδικό πτώμα. Κάπου μέσα στο βαθύ χιόνι θα βρεθεί νεκρός και ο αρχιτέκτονας του ξενοδοχείου που είχε εξαφανιστεί πριν πολύ καιρό. Βαριά χιονόπτωση αποκλείει το ξενοδοχείο από κάθε επικοινωνία, ενώ η απειλή χιονοστιβάδας οδηγεί στην εκκένωσή του. Την ταυτόχρονη έρευνα αφενός για ανεύρεση της Λορ και αφετέρου για εξιχνίαση των φόνων αναλαμβάνει η Ελίν,  που υπήρξε αρχιφύλακας του εγκληματολογικού, αλλά λόγω ενός ατυχούς επεισοδίου βρίσκεται σε διαθεσιμότητα. Όμως και η ίδια βασανίζεται από τους "δαίμονές" της. Και λόγω του επεισοδίου αυτού, αλλά και για κάτι άλλο   που σχετίζεται με τον Άιτζακ και τον θάνατο, πριν από χρόνια, του μικρότερου αδελφού τους.
Η προσπάθεια γίνεται μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα του αποκλεισμένου ξενοδοχείου. Απέραντοι διάδρομοι, υπόγεια τούνελ, πόρτες που τρίζουν, κλειδωμένα δωμάτια που κρύβουν μυστικά, φθαρμένα αντικείμενα από το παλιό σανατόριο, αγωνία για το πρόσωπο που λείπει και χιόνι, χιόνι, χιόνι παντού. Τι θα γίνει άραγε στο τέλος; Ποιος είναι ο δολοφόνος; Και θα βρεθεί ζωντανή η Λορ ή θα είναι ακόμα ένα θύμα; Η λύση θα δοθεί βεβαίως στις τελευταίες σελίδες. Αλλά νομίζω εκείνο που θα απολαύσει πιο πολύ ο αναγνώστης, ειδικά εκείνος που αγαπά τα θρίλερ, είναι η όλη ατμόσφαιρα: Το αποκλεισμένο ξενοδοχείο, το μυστήριο που το περιβάλλει, οι παγωμένες βουνοκορφές, ο φόβος και η αγωνία που καραδοκεί σε κάθε βήμα. Με άλλα λόγια, ένας λογοτεχνικός Χίτσκοκ!


4 σχόλια:

  1. Αν δεν είχα 7 αστυνομικά -θρίλερ αδιάβαστα και εκτός αυτών και άλλου είδους...ίσως να το σκεφτόμουν να το διαβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το αρχίσεις. Θα εγκαταλείψεις όλα τα άλλα γιατί δεν θα μπορείς να το αφήσεις!

      Διαγραφή
    2. Και τα άλλα τα αστυνομικά από αυτά που πήρα με τις εφημερίδες, κσι που διάβασα μέχρι τώρα, δεν μπορούσα να τα αφήσω, οκ όχι όλα, αλλά κάποια ...Και έχω αδιάβαστα παρόμοια 8 νομίζω! Εκτός από αυτά έχω και του Ξενόπουλου και Σερλοκ Χολμς (αυτά αν και αστυνομικά δεν έχουν αγωνία και σασπενς...).

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς δεν γράφεις πια στο blog κι έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ των διαφόρων αναγνωσμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή