Τρίτη, Νοεμβρίου 05, 2019

Τι χορούς να χορέψω


Αθηνά Τσάκαλου
Τι χορούς να χορέψω
Εκδ. Τόπος, 2019
Τέλειωνα την παρουσίαση του προηγούμενου βιβλίου της Αθηνάς Τσάκαλου «Οι λεηλάτες του μεσημεριού» με την εξής σκέψη: «Η καταπληκτική περιγραφική δύναμη, η συναισθηματική φόρτιση, οι αξεπέραστες εικόνες από τη φύση, η δύσκολη ζωή ενός ορεινού χωριού που σιγά-σιγά ερημώνει, οι διαλογικές συζητήσεις, η θρησκευτική αύρα, όλα με γοήτευσαν και με συνάρπασαν. Πώς να συνδυάσω τη γοητεία όλων αυτών με την έντονη αντίθεσή μου στον τρόπο δράσης των αναρχικών ομάδων; Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Μπορεί να αλλάξει ο κόσμος με την ένοπλη δράση αυτών των ιδεολόγων; Μήπως υπάρχουν άλλοι τρόποι;»
Και να τώρα, σαν να έρχεται με το καινούριο της βιβλίο η συγγραφέας να δώσει απάντηση στο ερώτημά μου: Ναι, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Κεντρική ηρωίδα κι εδώ μια μάνα: (Στη μάνα της άλλωστε είναι αφιερωμένο το βιβλίο και η ωραία, ποιητική εισαγωγή). Η Ήρα. Βυθισμένη στη θλίψη, με τη σκέψη στραμμένη διαρκώς στον εξαφανισμένο, καταζητούμενο γιο της, ταυτίζεται μ’ όλους αυτούς που αναζητούν παντού τα παιδιά τους. «Στους σταθμούς των τρένων, στις αποβάθρες των λιμανιών, στις αίθουσες των αεροδρομίων». Να τα δουν έστω από μακριά, ν’ ακούσουν μ’ ένα τηλεφώνημα τη φωνή τους, να ξέρουν ότι είναι καλά κι ας μην είναι κοντά τους. Ο άντρας της, ο Μιχάλης, υποφέρει κι αυτός, αλλά αντιμετωπίζει το θέμα πιο ρεαλιστικά, αποδεχόμενος τους λόγους για τους οποίους εξαφανίστηκε ο γιος τους: «Δεν εξαφανίστηκε από μια κακοτυχία, εξαφανίστηκε από δική του επιλογή, όπως δική του επιλογή ήταν και οι δρόμοι που ακολούθησε, δεν γίνεται ο καθένας μέλος μιας αναρχικής ένοπλης ομάδας έτσι απλά. Ήταν μια  απόφαση ζωής και ξέρεις τι σημαίνει αυτό. Ήταν μια απόφαση που δεν είχε θέση για εμάς τους γονείς του στη ζωή που διάλεξε. Τα βρίσκω όλα αδιέξοδα, αλλά βαθιά μέσα μου σέβομαι την απόφασή του για τη δική του ζωή και με πόνο λέω, αφού αυτό ήθελε, ας είναι καλά». Η σχέση του ζεύγους διασαλεύεται. Θα ξανάρθουν όμως και πάλι κοντά, όταν κάποιες πληροφορίες για τον γιο τους φτάνουν. Ένα ονειρώδες, υπερφυσικό στοιχείο διαπνέει το έργο. Άραγε για να δώσει η συγγραφέας και έμπρακτα τον ιδεατό, ονειρικό κόσμο για τον οποίο οι ομάδες στις οποίες ο γιος τους ανήκει αγωνίζονται;
Συναντήσεις με τη μάνα της Ήρας, ιστορίες από τα παλιά, θρύλοι, αναμνήσεις, αγάπη για τη φύση διαπνέουν το βιβλίο. Μια μυστηριώδης γυναικεία μορφή οδηγεί τον Μιχάλη και την Ήρα σ’ ένα απόκοσμο τοπίο, όπου ομάδες ανθρώπων εργάζονται μυστικά για τη δημιουργία ενός καινούριου κόσμου. Είναι ένας κόσμος όπου πρυτανεύει η αγάπη, η ηρεμία, η καλοσύνη, τα φυτά, η φύση, οι ήρεμες συζητήσεις, οι χοροί της χαράς. Η Ήρα αποδέχεται αυτό τον κόσμο, αποδέχεται τις επιλογές του γιου της, έστω κι αν ξέρει πως εκείνος, προετοιμαζόμενος γι’ αυτό τον καινούριο κόσμο, θα ζει μακριά της.
Παρ’ όλο που ο κόσμος για τον οποίο οι ήρωες της Τσάκαλου εργάζονται είναι ο ιδεατός, ειρηνικός, καινούριος κόσμος τον οποίο ο καθένας μας ονειρεύεται, δεν μας πείθει ότι ο κόσμος αυτός μπορεί να πραγματωθεί. Θυμίζει κάπως τον κόσμο που το κομμουνιστικό ή το χριστιανικό ιδεώδες αποπειράθηκε να δημιουργήσει και ξέρουμε τα αποτελέσματα. Ο Θουκυδίδης, αθάνατος πάντα, μας το φωνάζει από τα βάθη των αιώνων: «Τα ίδια γίνονται και θα γίνονται όσο η φύση του ανθρώπου παραμένει η ίδια».


5 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κίκα...Βλέπω με ΧΑΡΑ πως μπήκες στο ....ρυθμό σου, της ανάγνωσης και ανάρτησης ενός βιβλίου την εβδομάδα! Πλήρης, αναλυτική, ωραία η ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάκη. Ε,όχι κι ένα βιβλίο την εβδομάδα. Έτυχε τώρα. Μη ξεχνάς ότι περιόρισα (ή μάλλον μου περιόρισαν) τις εξόδους. Άλλωστε δεν με αφήνουν να οδηγήσω ακόμα.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα...Αν εννοείς πως δεν μπορείς ακόμα να πας για να αγοράσεις βιβλία, υπάρχει η δυνατότητα των e-books, όσον αφορά την οδήγηση, εδώ είναι πάρα πολλοί που στα 80 τους τα παραδίδουν όλα στα παιδιά, ακόμα και το....οδήγημα, κι ας είναι οι ίδιοι εντελώς καλά.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα, Μάκη. Αυτοί που παραδίνουν την οδήγηση είναι αυτοί που δεν έχουν πολλές δραστηριότητες. Πες μου ποιος μπορεί χωρίς αυτοκίνητο όταν έχει, για παράδειγμα, να πάει στο σούπερμάρκετ, μετά στο κομμωτήριο, μετά για ένα καφέ με φίλους, το βράδυ πιθανόν σε μια διάλεξη ή άλλη εκδήλωση και άλλα παρόμοια; Μόνο με προσωπικό σωφέρ!

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα Κίκα....Ξέχασα πως οι συνθήκες ζωής αλλά και νοοτροπίας ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικές από της Ελλάδας, όπου σε όλες τις πόλεις, έχει κανείς τη δυνατότητα να μετακινηθεί με το αστικό λεωφορείο. Τα ψώνια γίνονται εύκολα γιατί συνήθως υπάρχει κοντά στο χώρο κατοικίας ενα σουπερ μαρκετ μεγάλο η και μικρό έστω. Αλλά σήμερα υπάρχει και η δυνατότητα να μας τα φέρνουν στο σπίτι. Τέλος οι αποστάσεις στις επαρχιακές πόλεις είναι τέτοιες που μπορεί κανείς στις περισσότερες περιπτώσεις να μετακινηθεί με τα πόδια!

      Διαγραφή