Τετάρτη, Δεκεμβρίου 29, 2021

Θάνατος στα σύννεφα


 Agatha Christie
Θάνατος στα σύννεφα
Ψυχογιός, 2021
Μετ. Χρήστος Καψάλης
(Α΄έκδ. 1935)
Διακοπές Χριστουγέννων χωρίς μια Άγκαθα Κρίστι δεν νοούνται για μένα. Η χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, κατά κανόνα ημισκότεινη, το κλείσιμο από νωρίς στο σπίτι, ο άφθονος ελεύθερος χρόνος, όλα συνηγορούν για την ανάγνωση ενός βιβλίου μυστηρίου. Και τι καλύτερο από την αγαπημένη μου Άγκαθα;
Η φετινή επιλογή ήταν το "Θάνατος στα σύννεφα". Ανήκει, όπως μας πληροφορεί ο πρόλογος, στα λεγόμενα μυστήρια "κλειδωμένου δωματίου" (locked-room mystery), μιας τεχνικής στην οποία η Άγκαθα Κρίστι είναι εξπέρ. Στο είδος αυτό της αστυνομικής λογοτεχνίας το έγκλημα διαπράττεται κάτω από συνθήκες που μοιάζουν αδιανόητες. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ο δράστης είναι αδύνατο να έχει μπει και να έχει βγει από τον χώρο του εγκλήματος, που συνήθως είναι ένα κλειδωμένο δωμάτιο. Στο "Θάνατος  στα σύννεφα" είναι η καμπίνα ενός αεροπλάνου".
Σε μια πτήση από το Παρίσι στο Λονδίνο στην οποία ταξιδεύει και ο Ηρακλής Πουαρό, βρίσκεται νεκρή στο κάθισμά της, δολοφονημένη προφανώς, η μαντάμ Ζιζέλ, μια Γαλλίδα τοκογλυφος. Πώς μπόρεσε λοιπόν κάποιος από τους υπόλοιπους επιβάτες να διαπράξει το έγκλημα χωρίς να γίνει αντιληπτός; 
Στο αεροπλάνο ταξιδεύουν επίσης η Κόμισσα Σίσελι Χάρμπερι, η υπηρέτριά της, μια παιδική φίλη του συζύγου της, μια κομμώτρια, ένας γιατρός, ένας οδοντίατρος, ένας Γάλλος αρχαιολόγος με τον γιο του, ένας συγγραφέας, ένας διευθυντής εταιρείας και δυο αεροσυνοδοί. Ποιος απ' όλους αυτούς διέπραξε το έγκλημα; 
Όταν το αεροπλάνο προσγειώνεται, όλοι περνούν από ανάκριση, αλλά ο δολοφόνος φυσικά δεν εντοπίζεται. Ο Πουαρώ αναλαμβάνει δράση. Με βάση τα ερωτήματα: Ποιος ωφελείται από το έγκλημα; Ποιος μπορούσε να το διαπράξει χωρίς να γίνει αντιληπτός; Ποιος είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το όργανο του εγκλήματος, δηλ. ένα δηλητηριασμένο αγκάθι, όπως αυτό φάνηκε; Φυσικά τη λύση θα δώσει, όπως πάντα, ο δαιμόνιος ντέτεκτιβ.
Δεν θα έλεγα ότι το "Θάνατος στα σύννεφα" είναι από τα καλύτερα της Άγκαθα Κρίστι, είναι όμως μια καλή συντροφιά για ένα βροχερό, μελαγχολικό, χειμωνιάτικο απόγευμα.

7 σχόλια:

  1. Καλημέρα και χρόνια πολλά με υγεία.
    Ομολογώ ότι κι εμένα μερικά βιβλία της με έχουν απογοητεύσει, με αποτέλεσμα να μην αναζητώ κι άλλα δικά της βιβλία.. Η Αγκάθα όμως είναι πάντα η Αγκάθα! 😉 Μιας και είδα τυχαία εδώ δεξιά το μπλογκ μου στη λίστα τών ιστολογίων σας (και σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή!), θα σας παρακαλούσα να αλλάζατε το όνομα τού μπλογκ μου, καθώς εδώ και μερικά χρόνια, το έχω μετονομάσει σε "οι σκέψεις μου κάνουν θόρυβο". Σας ευχαριστώ πολύ, και με το καλό το νέο έτος! 🎅

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα αγαπητή φίλη. Η Αγκάθα Κρίστι είναι στη λίστα των αγαπημένων μας συγγραφέων. Πέραν από κάθε κουβέντα δηλαδή. Για τη γυναίκα μου είναι κάτι σαν "τοτέμ" καθώς υπάρχει εδώ όλη μα όλη η βιβλιογραφία της. Εγώ δεν το έχω διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο και μου έβαλες τώρα ιδέες καθώς ακούγεται να σε εξιτάρει.
    Σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστούμαι πολύ και εύχομαι καλή χρονιά και χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τραγική ειρωνεία; Έμελλε αυτή να είναι η τελευταία ανάρτησή της. Θάνατος στα σύννεφα... Αιωνία σου η μνήμη, αγαπημένη anagnostria, αγαπημένη καθηγήτρια, αγαπημένη μας Κίκα Ολυμπίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Ήταν ένας πολύ αξιόλογος, ευγενής, ξεχωριστός άνθρωπος. ΛΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανείπωτος ο πόνος....Η πολυαγαπημένη μου αδελφή "έφυγε'. Ένας αξιολάτρευτος άνθρωπος, μεγάλη καρδιά, απώλεια που μου αφήνει τεράστιο κενό! Απέραντη θλίψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Muito fã de Agatha Christie. Uma das minhas escritoras favoritas de sempre!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Gostei muito do seu blog, mas como não leio grego, para conseguir ler, tenho de ir copiando os textos para traduzir no Google translate, o que não é muito prático. Sugeria que colocasse no blog essa aplicação, que está disponível (fiz também no meu blog) que permite a tradução do blog todo para qualquer língua, o que facilita muito, permitindo a todos nos poderem ler. Beijinho.

    ΑπάντησηΔιαγραφή