Σάββατο, Αυγούστου 07, 2010

Η σκιά του ανέμου

"Αυτός ο χώρος είναι ένα μυστήριο, Ντανιέλ, ένα ιερό. Το κάθε βιβλίο, ο κάθε τόμος που βλέπεις, έχει ψυχή. Την ψυχή αυτού που το έγραψε και την ψυχή αυτών που το διάβασαν και έζησαν και ονειρεύτηκαν μαζί του. Κάθε φορά που ένα βιβλίο αλλάζει χέρια, κάθε φορά που κάποιος γλιστράει το βλέμμα του πάνω στις σελίδες του, το πνεύμα του διευρύνεται και δυναμώνει".
Τα βιβλία που έχουν σαν θέμα τους άλλα βιβλία ασκούν, νομίζω, μια ιδιαίτερη έλξη σ' όλους τους βιβλιόφιλους. Στο ωραίο μπλογκ "Βολτίτσες" (στο οποίο οφείλω και την ανάγνωση του παρόντος βιβλίου) μια ολόκληρη ενότητα ονομάζεται "Βιβλιοβιβλία", πολύ ενδιαφέρουσα και ενημερωτική για όποιον αγαπά αυτό το είδος. "Η σκιά του ανέμου" του Ισπανού Carlos Ruiz Zafon (Λιβάνης 2004, μετ. Κατερίνα Ρούφου) είναι ένα τέτοιο εξαιρετικό βιβλίο. Σε κρατάει αιχμάλωτο στη γοητεία της αφήγησης από την πρώτη ως την τελευταία (557η) σελίδα του. Αγάπη για το βιβλίο, περιπέτειες, ένας μεγάλος έρωτας, το πάθος της συγγραφής, η δύναμη της φιλίας, η ενσάρκωση του κακού, σκέψεις και αποφθεγματικές ρήσεις, πλήθος προσώπων και χαρακτήρων, στο φόντο με αδρές πινελιές ο Ισπανικός Εμφύλιος, μυστήρια και ανατροπές, η Βαρκελώνη με τις ράμπλα, τους δρόμους, τις πλατείες, τα καφέ, τα αρχοντικά της, συνθέτουν αυτή τη μαγική ατμόσφαιρα που καθηλώνει τον αναγνώστη.
Δεν είναι δυνατό να αφηγηθεί κανείς το περιεχόμενο του βιβλίου χωρίς να αναφερθεί σε γεγονότα των οποίων η σταδιακή  αποκάλυψη αποτελεί μέρος της γοητείας του βιβλίου. Πολύ αδρομερώς μπορώ μόνο να αναφέρω τα εξής:
Βρισκόμαστε στο 1945. Ένα εντεκάχρονο αγόρι, ο Ντανιέλ, οδηγείται μια μέρα από το βιβλιοπώλη πατέρα του στο Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων.  "Είναι παράδοση την πρώτη φορά που κάποιος επισκέπτεται αυτό το μέρος να διαλέγει ένα βιβλίο, αυτό που προτιμά, και να το υιοθετεί, εξασφαλίζοντας πως δεν θα εξαφανιστεί ποτέ, πως θα μένει για πάντα ζωντανό. Είναι μια πολύ σημαντική υπόσχεση. Υπόσχεση ζωής", εξήγησε ο πατέρας μου. "Σήμερα είναι η σειρά σου".
Ο Ντανιέλ διαλέγει το βιβλίο "Η σκιά του ανέμου" του Χουλιάν Καράξ, ενός συγγραφέα του οποίου δεν έχει ακούσει ποτέ το όνομα. Η ανάγνωση του μυθιστορήματος τον γοητεύει και αρχίζει μια περιπετειώδη προσπάθεια να μάθει γι' αυτόν τον άγνωστο συγγραφέα. Η περιέργεια και το ενδιαφέρον του εντείνονται, όταν ένας άλλος βιβλιοπώλης, φίλος του πατέρα του, του προτείνει ένα μεγάλο ποσό για να αγοράσει αυτό το βιβλίο. Ο μικρός αρνείται. Το μυστήριο μεγαλώνει, όταν ανακαλύπτει ότι κάποιος άγνωστος αναζητά τα βιβλία του Καράξ και τα καίει.
Τα χρόνια περνούν. Ο μικρός μεγαλώνει. Τα γεγονότα και τα πρόσωπα του βιβλίου μπλέκονται διαρκώς στη ζωή του Ντανιέλ, που μοιάζει να επαναλαμβάνει τη ζωή του Καράξ. Μυθοπλασία και πραγματικότητα γίνονται ένα. Μη μπορώντας να αποκαλύψω πολλά από την υπόθεση του βιβλίου, παραθέτω ελάχιστες σκέψεις από τις πάμπολλες που με σταμάτησαν καθώς διάβαζα.
-"Μέχρι εκείνη τη στιγμή για μένα το διάβασμα ήταν μια υποχρέωση, ένα πρόστιμο που έπρεπε να πληρώσεις στους δασκάλους και τους καθηγητές χωρίς να ξέρεις καλά καλά το γιατί. Δε γνώριζα την ευχαρίστηση της ανάγνωσης, αυτή που νιώθεις όταν εξερευνάς πόρτες που ανοίγονται στην ψυχή σου, όταν αφήνεσαι στη φαντασία σου, την ομορφιά και στο μυστήριο του μυθιστορήματος και της γλώσσας. Όλα αυτά γεννήθηκαν για μένα με εκείνο το μυθιστόρημα".
-Γιατί καίγονται τα βιβλία; Από ηλιθιότητα, από άγνοια, από μίσος...πού να ξέρει κανείς.
-Τα βιβλία είναι καθρέφτες:σ' αυτά φαίνεται μόνο αυτό που κουβαλάει κανείς μέσα του.


12 σχόλια:

  1. Πόσο χαίρομαι! Κυρίως γιατί σε βοηθήσαμε να εντοπίσεις ένα βιβλίο.
    Αλλά πως και να μη χαρώ για τα καλά σου λόγια για το σπίτι μας!
    Ελπίζω το βιβλίο να σου άρεσε όσο και εμένα που μου άφησε μια γλυκιά γεύση. Η γεύση ομορφαίνει όσο διαβάζω τέτοιες αναρτήσεις.
    Να'σαι καλά και να συνεχίσεις τις αναγνώσεις σου. Όσο για τα "βιβλιοβιβλία" δείχνουν να μη τελειώνουν ποτέ και η ενότητα να μην έχει τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, αγαπητή librarian. Μου άρεσε πάρα πολύ το βιβλίο και σ' ευχαριστώ που το βρήκα χάρις σε σένα. Τώρα ψάχνω το τελευταίο του Zafon, "Το παιγνίδι του αγγέλου" που πληροφορούμαι είναι εξίσου ωραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό βιβλιοβιβλίο, μα την αλήθεια. Από αυτά που αξίζει να διαβαστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου, αγαπητή Κατερίνα. Χαίρομαι που συμπίπτουν τα γούστα μας με τόσους βιβλιόφιλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό βιβλίο.. υπέροχο γούστο..
    καταπληκτικό κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κάθε βιβλίο έχει τη ψυχή αυτού που το έγραψε κι αυτών που το διάβασαν και το ονειρεύτηκαν. Πόσο αληθινό! Ποτέ δεν ξέρουμε κάτω από ποιές συνθήκες γράφεται ένα βιβλίο. Τι αισθήματα και υπό ποιες συγκυρίες προέκυψε το θέμα του. Πόσα δάκρυα έχυσε ο συγγραφέας ξαναζωντανεύοντας ίσως προσωπικά βιώματα και πόνο ξεσκεπάζοντας ένα κομμάτι της ψυχής του...
    Ποτέ δεν ξέρουμε τα αισθήματα του αναγνώστη και τα δύκρυα που χύνει όταν ταυτίζει την ιστορία με τη δική του ζωή...
    Τα βιβλία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης έχουν άλλη βαρύτητα και υφή όταν τα κρατάς στα χέρια σου γιατί ακριβώς εκεί εστιάζονται οι κραδασμοί του συναισθηματικού κόσμου των ανθρώπων που τα κράτησαν στα χέρια τους. Άλλες σκέψεις κι άλλα συμπεράσματα έβγαλε ο κάθ' ένας...
    Πολύ ωραίο το θέμα Κίκα χρειάζονται ώρες να το αναλύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ <>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Giouli, Yiola, Remi Ευχαριστώ όλους για την επίσκεψη. Χαίρομαι που συμφωνούμε. Ήδη διαβάζω το δεύτερο βιβλίο του Ζαφόν, "Το παιγνίδι του αγγέλου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετικό, απίθανο, απολαυστικό...
    Παραθέτω τις δικές μου εντυπώσεις:
    http://humantrafffic.wordpress.com/2010/05/28/carlos-ruiz-zafon-%e2%80%93-%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%bc%ce%bf%cf%85/
    Να σημειώσω ότι το 2004 κυκλοφόρησε στα ελληνικά με ένα πολύ πιο ατμοσφαιρικό εξώφυλλο.
    Καλησπέρα σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή αναγνώστρια καλησπέρα! Μετά από μια πολύ ευχάριστη βόλτα στο blog σου στάθηκα ιδιαίτερα στην ανάρτηση σου για αυτό το βιβλίο η οποία μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα και φυσικά τα σχόλια των αναγνωστών σου σε επιβεβαιώνουν!Αγόρασα το βιβλίο και το διαβάζω τώρα και μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Μόλις το τελειώσω θα σου πω την γνώμη μου, πάντως μέχρι στιγμής το βρίσκω πολύ ατμοσφαιρικό! Και σίγουρα θα του αφιερώσω μια ανάρτηση στο blog μου
    Φιλικά,
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή αναγνώστρια καλησπέρα και πάλι! Εδώ http://alexialibrarytales.blogspot.com/2011/03/blog-post_27.html μπορείς να δείς την αναρτησή μου σχετικά με το βιβλίο. Ευχαριστώ και πάλι για τις ωραίες προτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή