Σάββατο, Απριλίου 19, 2008

Με τη φλόγα στην καρδιά

Λίγες μέρες προτού πέσει τυχαία στα χέρια μου το εκδομένο από το 2002 στα ελληνικά βιβλίο "Με τη φλόγα στην καρδιά" (Ωκεανίδα), προσπέρασα χωρίς να δώσω ιδιαίτερη σημασία μια είδηση που μιλούσε για κάποια Μπετανκούρ, η οποία κρατείται αιχμάλωτη από το 2002, από ένοπλες ομάδες της χώρας της, της Κολομβίας, και ότι καταβάλλονται διεθνώς πολλές προσπάθειες για απελευθέρωσή της, καθώς μάλιστα η υγεία της έχει κλονιστεί. Όταν όμως διάβασα το βιβλίο, τότε η κρατούμενη έπαψε να είναι "κάποια Μπετανκούρ". Ήταν πια για μένα ένα αληθινό πρόσωπο, μια αγωνίστρια που έπεσε θύμα του αγώνα της ενάντια στη διαφθορά και τα καρτέλ των ναρκωτικών στην Κολομβία και για επικράτηση της πραγματικής δημοκρατίας στη μακρινή και άγνωστή μας αυτή χώρα.
Το βιβλίο της, που εκδόθηκε λίγο προτού εκείνη απαχθεί, είναι πραγματικά γραμμένο "με τη φλόγα στην καρδιά". Με πάθος, με αγάπη για την πατρίδα της, με αφοσίωση σ' ένα αγώνα που ξέρει ότι βάζει σε κίνδυνο τη ζωή της και τη ζωή της οικογένειάς της. Γεννημένη το 1961 στην Μποκοτά, ακολουθεί μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια τον πατέρα της στη Γαλλία, όπου εκέινος στέλλεται ως πρέσβυς της Ουνέσκο. Μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον πολιτικών και διανοουμένων (ο πατέρας της θα γίνει αργότερα υπουργός και η μητέρα της γερουσιαστής), παίρνει γαλλική παιδεία, παντρεύεεται ένα Γάλλο διπλωμάτη και αποκτά δυο παιδιά. Δεν διαστάζει όμως να τα διακινδυνέψει όλα και ν' αρχίσει να αγωνίζεται για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής της χώρας της. Βάζει πρώτα υποψηφιότητα για βουλευτής. Είναι εντυπωσιακή η προσπάθειά της που ξεκινά από το μηδέν, χωρίς κόμμα, χωρίς οικονομικούς πόρους, χωρίς πολιτικό γραφείο. Στην προεκλογική της εκστρατεία στέκεται στους δρόμους και μοιράζει...προφυλακτικά. "Η διαφθορά είναι το AIDS των Κολομβιανών", ο κόσμος θα κάνει αμέσως τη σύγκριση και θα πάρει το μήνυμα.
Η καμπάνια πετυχαίνει. Εκλέγεται. Καινούριος αγώνας μέσα στη βουλή, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών είναι αγορασμένοι από τους εμπόρους ναρκωτικών. Την απειλούν, φοβάται για τα παιδιά της, τα φυγαδεύει στη Ν. Ζηλανδία, όπου ζει ο άντρας της (έχει στο μεταξύ χωρίσει) και συνεχίζει. Αργότερα θα εκλεγεί γερουσιαστής, για τις ιδέες και τα πιστεύω της θα κηρύξει κάποια στιγμή και απεργία πείνας, θα εκθέσει όχι μόνο με τις αγορεύσεις της, αλλά και με το πρώτο της βιβλίο ("Ναι, γνώριζε") τους διεφθαρμένους πολιτικούς και τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, τον Ερνέστο Σαμπέρ. Δυο φορές η μαφία προσπάθησε να τη σκοτώσει, όμως εκέινη εξακολούθησε τον αγώνα, για να απαχθεί τελικά, όταν έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.
Το "Με τη φλόγα στην καρδιά" δεν είναι μυθιστόρημα. Είναι ένα συναρπαστικό αυτοβιογραφικό ντοκουμέντο, γραμμένο με ύφος λογοτεχνικό, με ζωντάνια και με το πάθος μιας γυναίκας που έβαλε πάνω από τον εαυτό της την πατρίδα της, πάνω από το άτομο το σύνολο.


5 σχόλια:

  1. Συγκλονιστικό ακούγεται, ευχαριστούμε για την υπέροχη παρουσίαση, αγαπητή αναγνώστρια. Καμμιά φορά η αλήθεια ξεπερνά και το πιο νοσηρό συγγραφέα έργων θρίλλερ.... Επτά χρόνια αιχμάλωτη, ετοιμοθάνατη στο τελευταίο στάδιο ηπατίτιδος Β, κι όμως οι σπουδαίοι ακρο-αριστεροί ανθρωπιστές "επαναστάτες" δεν την απελευθερώνουν. Έτσι, για να μαθαίνουμε ότι η Κολομβία δεν είναι μόνο η Σακίρα και ο Χουάνες με τα ωραία τους τραγούδια!
    Ελπίζω να το βρω το βιβλίο και να μην έχουν στείλει όλα τα απούλητα αντίτυπα για πολτοποίηση εδώ και χρόνια, όπως διάβασα ότι κάνουν σε μιά κυριακάτικη εφημερίδα και έφριξα.
    Καλό Πάσχα σε σας κι όλους τους δικούς σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ demisl, και για την επίσκεψη και για τα καλά σας λόγια. Κοίταξα το μπλογκ σας, όχι μόνο τώρα, αλλά και όταν μου σχολιάσατε προηγούμενα ποστ (θυμάμαι εκείνο για τον "εσωτερικό τουρισμό" που έγραψα προ καιρού), αλλά δεν είδα να γράφετε τίποτα, εκτός από πληροφορίες για σας. Οπωσδήποτε τα σχόλιά σας πάντα ευπρόσδεκτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στ΄αλήθεια είναι μια συγκλονιστική ιστορία και να σκεφτείς πόσες τέτοιες ή παρόμοιες ιστορίες ηρωικής αυτοθυσίας δε μαθαίνουμε, πόσες δεν φτάνουν ούτε στα ψιλά μιας εφημερίδας, ίσως δεν έχουν τις απαραίτητες δόσεις "sex, sperm, blood" για να πουλήσουν αλλά και γιατί στη πλειονότητά τους τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, αναλίσκονται στην αναπαραγωγή σκανδάλων και όσων από τα γεγονότα έχουν "ελληνοκεντρικό" χαρακτήρα μόνο.Ο,τι δήποτε άλλο συμβαίνει στον πλανήτη δεν ενδιαφέρει.
    ΕΚΤ/Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή μου Έλλεν, πόσο δίκαιο έχεις! Τα ίδια συμβαίνουν και στην Κύπρο. Έλληνες δεν είμαστε; Τα 'παμε αυτά και τη βραδιά του ζεϊμπέκικου.
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα περιμένω να τα πούμε και πάλι από κοντά.
    Φιλιά και Καλή Ανάσταση
    ΕΚΤ/Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή