Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2012

Και τώρα...e-books

Χτες είχα τη μεγάλη χαρά να αποκτήσω τον πρώτο μου e-reader, την πρώτη μου συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης, που από καιρό ήθελα. Πέρασα την ημέρα εξερευνώντας τον, προσπαθώντας να κατανοήσω τη λειτουργία του, να κατεβάζω και να αποθηκεύω βιβλία. Βιβλία που άλλα προσφέρονται δωρεάν (και νόμιμα) από το διαδίκτυο, άλλα που αγοράζεις πολύ φθηνά ή άλλα σε αρκετά μειωμένη τιμή. Από τη διεύθυνση http://www.openbook.gr/  κατέβασα "Το χαμένο μπλουζ" του Μίμη Ανδρουλάκη (εκδ. Καστανιώτη) καθώς και τα Άπαντα του Καρυωτάκη (δεν αναφέρεται εκδότης). Για 4 ευρώ αγόρασα το "Εγώ ο Steve Jobs" (Πατάκης, κυκλοφορεί όμως και η επίσημη βιογραφία από τον Ψυχογιό) και για 4,5 ευρώ πήρα το "Η κάθοδος των εννιά" του Θανάση Βαλτινού (Εστία).
 Ω, τι απόλαυση! Να κρατάς μια σελίδα που περιέχει μια ολόκληρη βιβλιοθήκη! Μ' ένα άγγιγμα να ξεφυλλίζεις βιβλία, ν' αφήνεις το ένα να πιάνεις το άλλο. Να ταξιδεύεις και να μην έχεις την έγνοια αν θα σε φτάσει το βιβλίο που πήρες μαζί σου. Να πηγαίνεις διακοπές και να μη χρειάζεται να βαρυφορτώνεις τις αποσκευές σου.
 Ποιο θα είναι το μέλλον του βιβλίου όπως το ξέρουμε σήμερα; Κανείς δεν ξέρει. Άλλωστε, ο ίδιος ο Steve Jobs είχε πει: "Είμαι σίγουρος ότι ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν οι συσκευές εξειδικευμένης χρήσης, όπως αυτές για την ανάγνωση των e-book, και ίσως διαθέτουν ορισμένα πλεονεκτήματα, εφόσον κάνουν μόνο ένα πράγμα. Όμως πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσουν οι συσκευές γενικής χρήσης, επειδή οι άνθρωποι δε θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για μια συσκευή εξειδικευμένης χρήσης".
Προτιμώ τα e-books από τα βιβλία στο χαρτί; Όχι, σαφώς όχι. Για την ώρα όμως μου αρκεί να απολαμβάνω τη χαρά του καινούριου, την ικανοποίηση της συμμετοχής στο "Θαυμαστό καινούριο κόσμο" της ηλεκτρονικής μας εποχής.

7 σχόλια:

  1. Αγαπητή μου αναγνώστρια, θέλω εντυπώσεις γιατί αλήθεια το σκέφτομαι τον τελευταίο καιρό αλλά δεν έχω καταλήξει αν θα βρεθεί σκονισμένο σε ένα ράφι ή θα γίνει το δεξί μου χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Κατερίνα, νομίζω ότι τώρα με διακατέχει ο ενθουσιασμός του νεοφώτιστου. Θα περιμένεις λίγο για να κατασταλάξω σε εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται...Αλλά δεν ξέρω αν δεν είναι κουραστικό να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο στην ηλεκτρονική του μορφή! Στον υπολογιστή πάντως, προσωπικά, το βρίσκω πολύ κουραστικό! Δεν μας ενημέρωσες όμως για το ..κόστος της συσκευής... Αν κατάλαβα καλά, πρόκειται απλή συσκευή αποκλειστικά για βιβλία. Δεν είναι δηλ. το iPad.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το βρίσκω καθόλου κουραστικό, μια και μπορείς να διαβάζεις ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου ή στον καναπέ. Επίσης τα γράμματα μπορούν να μεγαλώνουν. Ακόμα μπορείς να διαβάσεις και εντελώς στα σκοτεινά γιατί η οθόνη είναι φωτεινή. Δεν είναι βέβαια iPad, κάνει όμως και άλλες δουλειές τις οποίες δεν ...ανακάλυψα ακόμα. Υπάρχουν διάφορες τιμές, αυτό που πήρα εγώ είναι 119 ευρώ. Υπάρχουν και φθηνότερα. Το μόνο μειονέκτημα που βρίσκω για την ώρα είναι ότι δεν βρίσκω σε ηλεκτρονική μορφή αρκετά καινούρια, αξιόλογα βιβλία στα ελληνικά. Στα αγγλικά βρίσκεις πάρα πολλά, 12 μάλιστα είναι ήδη ενσωματωμένα δωρεάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία... θα το ερευνήσω κι εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλές (ηλεκτρονικές αναγνώσεις) λοιπόν!

    eAnagnostis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ. Πολύ χρήσιμο το μπλογκ του Ηλεκτρονικού Αναγνώστη, το οποίο και παρακολουθώ.

      Διαγραφή