Τετάρτη, Νοεμβρίου 20, 2013

Οι κληρονόμοι του Νίλσον

Ιωάννου Ιωάννης
Οι κληρονόμοι του Νίλσον
Bookstars, 2013
Πριν από καιρό (δε θυμάμαι με ποια ευκαιρία) είχα γράψει σε σχόλιό μου στο σεβαστό και αγαπητό Πατριάρχη Φώτιο: "Εσύ διαβάζεις βιβλία για να τα κρίνεις, εγώ για να τα ευχαριστηθώ", εννοώντας ότι για μένα το διάβασμα είναι προπάντων απόλαυση, γι' αυτό επιλέγω βιβλία είτε ανάλογα με το συγγραφέα, είτε με βάση κριτικές ή απόψεις φίλων, την κρίση των οποίων εμπιστεύομαι. (Εσχάτως προστέθηκε και το κατά πόσο βρίσκω ένα βιβλίο σε ebook). Γι' αυτό και μάλλον δεν θα είχα επιλέξει το βιβλίο του νέου συγγραφέα (γεν. 1984) Ιωάννη Ιωάννου, αν ο ίδιος δεν είχε την καλοσύνη να μου το στείλει σε ηλεκτρονική μορφή.
Πρόκειται για μια αστυνομική νουβέλα μόλις 144 σελίδων, που δεν είναι αμελητέο ως πρώτη συγγραφική απόπειρα, αλλά ο νέος συγγραφέας, πιστεύω, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να μπορέσει να βρει το δρόμο του, να δημιουργήσει το προσωπικό του στυλ, να προσελκύσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ο ίδιος, σε γραπτή επικοινωνία μας, μου έγραψε ότι η συγγραφή είναι το μεράκι του και δεν μπορεί να μπει στη λογική του "επιτυχημένου" βιβλίου. Θα διαφωνήσω μαζί του, Αν γράφουμε μόνο από μεράκι και δεν μας νοιάζει αν θα διαβαστούμε ή όχι, τότε ποιος ο λόγος να εκδίδουμε και δεν αφήνουμε τα γραπτά μας στα συρτάρια μας;
Ο Ιωάννου τοποθετεί τη νουβέλα του στο Λος Άντζελες. Τίποτε όμως από την ατμόσφαιρα και το χαρακτήρα της πόλης αυτής δεν αναφέρεται και ο αναγνώστης μένει με την απορία γιατί τοποθετήθηκε εκεί το έργο. Τίποτε δεν θα άλλαζε αν το τοποθετούσε στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη.
Μια δεύτερη παρατήρησή μου είναι ότι φαίνεται επηρεασμένος από την Αγκάθα Κρίστι. Έχουμε μια οικογένεια, μια κληρονομιά, δυο δολοφονίες και μια αυτοκτονία που τελικά θα αποδειχτεί ότι δεν ήταν τέτοια. Τέλος, ο ένοχος αποκαλύπτεται σε μια συγκέντρωση όλων των  υπόπτων. Ο Ιωάννου πρόσθεσε και ένα χαρακτηριστικό που συνανατάμε σε πολλά αστυνομικά, δηλ. τον ντετέκτιβ που υπήρξε αστυνομικός, άρα έχει ιδιαίτερες προσβάσεις στις αστυνομικές έρευνες.
Έχω την άποψη πως ο νέος αυτός συγγραφέας (μαθηματικός) έχει πολλές δυνατότητες, φτάνει να βρει την ταυτότητα, τον προσωπικό χαρακτήρα των έργων του. Είναι τόση η πληθώρα των αστυνομικών μυθιστορημάτων που κυκλοφορούν, ώστε αν ένα έργο δεν έχει μια ιδιαιτερότητα, δύσκολα θα βρει το δρόμο προς το αναγνωστικό κοινό.

1 σχόλιο: