Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2014

Με ανοιχτά βιβλία



ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η βιβλιοφιλική παρέα του Μεταίχμιου
Λέσχη ανάγνωσης των εκδόσεων Μεταίχμιο στο Facebook
Description: http://www.metaixmio.gr/Images/Newsletter/Common/Blank.gif


Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ανέλαβαν πρόσφατα την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν μία λέσχη ανάγνωσης, αυτή τη φορά στο facebook, με συντονιστή τον συγγραφέα Κώστα Ακρίβο. Τα μέλη της λέσχης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η βιβλιοφιλική παρέα του Μεταίχμιου θα έχουν την ευκαιρία να διαβάζουν κάθε μήνα ένα βιβλίο, το οποίο θα επιλέγεται με φανερή ψηφοφορία των μελών από έναν κατάλογο βιβλίων ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σύγχρονης και παλαιότερης παραγωγής, ενώ σε καθορισμένο χρόνο θα διεξάγεται ανοιχτός διάλογος σχετικά με το βιβλίο που διαβάστηκε. Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014 και μέσα σε δεκαπέντε μέρες απέκτησε 3.517 μέλη. Στις 30 Ιανουαρίου αναρτήθηκε η λίστα με τους δέκα τίτλους προς ψηφοφορία, από την οποία νικητής αναδείχθηκε το τελευταίο βιβλίο της σκοτσέζας Kate Atkinson με τίτλο Ζωή μετά τη ζωή, πανταχού παρόν στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2013, ένα πρωτότυπο, πολυεπίπεδο και συγκινητικό μυθιστόρημα, μια έξοχη αποτύπωση του πρόσφατου παρελθόντος, ένας φόρος τιμής στην ίδια τη φύση του ανθρώπου.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Ο Κώστας Ακρίβος εξηγεί

Πριν από μερικά χρόνια δώδεκα συγγραφείς δεχτήκαμε μια πρόσκληση από το ΕΚΕΒΙ, προκειμένου να διαμορφώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας, τη φιλοσοφία και τους στόχους των λεσχών ανάγνωσης. Στη συνέχεια κάθε συγγραφέας ανέλαβε να κάνει γνωστό τον θεσμό και να ιδρύσει λέσχες ανάγνωσης σ’ ένα ευρύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας που του αναλογούσε. Με μεγάλη χαρά είδαμε χρόνο τον χρόνο οι λέσχες ανάγνωσης να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνει ο αριθμός τους, όπως βέβαια πολλαπλασιάζονταν τα βιβλία που διαβάζονταν και συζητιούνταν στις συναντήσεις των μελών. Μάλιστα, οι συντονιστές των λεσχών ανάγνωσης είχαν την ευκαιρία για τρία συνεχόμενα χρόνια να συναντηθούν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους, μιας και ο ρόλος τους είχε αναβαπτιστεί σημαντικά συμμετέχοντας πλέον ενεργά στο Βραβείο Αναγνωστών.
Σήμερα κρίνουμε πως ήρθε ο καιρός ο θεσμός των λεσχών ανάγνωσης να επεκταθεί ακόμα περισσότερο, καθώς οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν μία σχετική λέσχη ανάγνωσης, αυτή τη φορά στo facebook.
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι όσοι θελήσουν να εγγραφούν στην ομάδα θα έχουν την ευκαιρία να διαβάζουν κάθε μήνα ένα βιβλίο, το οποίο θα επιλέγεται με φανερή ψηφοφορία των μελών από έναν κατάλογο βιβλίων ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σύγχρονης και παλαιότερης παραγωγής, ενώ σε καθορισμένο χρόνο θα διεξάγεται ανοιχτός διάλογος σχετικά με το βιβλίο που διαβάστηκε. Δηλαδή κάθε μέλος εντελώς ελεύθερα, αλλά με συνοπτικό τρόπο, θα καταθέτει με κείμενο την άποψή του, τι του άρεσε και τι όχι από το βιβλίο, θα καταθέτει την επιχειρηματολογία του, θα συζητάει με τα υπόλοιπα μέλη, συμφωνώντας ή διαφωνώντας, πάντοτε μέσα σε πλαίσια που ταιριάζουν σε έναν καλοπροαίρετο διάλογο, και γενικά θα γίνεται ό,τι και σε μια τυπική λέσχη ανάγνωσης. Το κέρδος θα είναι η εμβάθυνση στα βιβλία και η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα τα οποία θίγει το υπό συζήτηση βιβλίο, αλλά και για ζητήματα της λογοτεχνίας ευρύτερα.
Πιο αναλυτικά: Τα μέλη της Λέσχης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ θα έχουν την ευκαιρία να καταθέτουν τη γνώμη τους σχετικά με τη βασική ιδέα γύρω από την οποία περιστρέφεται το εν λόγω βιβλίο, για το κοινωνικό ή ιστορικό πλαίσιο, τον τρόπο αφήγησης που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, ενώ θα μπορούν να προβαίνουν σε σύγκριση με άλλα βιβλία που έχουν σχετικά κοινό θέμα ή με βιβλία του ίδιου συγγραφέα ή σύγχρονων ομοτέχνων του. Ακόμη, ευπρόσδεκτη θα είναι η κριτική για διάφορα άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη μετάφραση, την ποιότητα της έκδοσης, το θέμα του εξωφύλλου, όπως δεκτές θα είναι και οι κάθε λογής προτάσεις για την έκδοση τίτλων ή συγγραφέων που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί στην ελληνική γλώσσα. Μέσα από έναν τέτοιο ανοικτό και πλουραλιστικό διάλογο, γίνεται αντιληπτό ότι κερδισμένοι θα βγαίνουμε όλοι εμείς οι αναγνώστες, καθώς ο διάλογος θα μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στην ουσιαστικότερη επαφή μας με τη λογοτεχνία.    
Επιπλέον, τα μέλη της λέσχης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ θα απολαμβάνουν μια σειρά από προνόμια, όπως είναι η έκπτωση για την αγορά βιβλίων, η δωρεάν ταχυδρομική αποστολή, η κλήρωση δωρεάν βιβλίων κατά περιόδους, η διοργάνωση «ζωντανών» εκδηλώσεων, η διαδικτυακή επαφή με τον συγγραφέα του βιβλίου (όταν αυτό είναι εφικτό) και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, οι οποίες θα ανακοινώνονται στη σχετική σελίδα στο facebook.
Με αυτό το σκεπτικό, καλούμε τους ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο να δηλώσουν συμμετοχή και να εγγραφούν ως μέλη, δημιουργώντας έτσι μια νέα κοινότητα βιβλιόφιλων. Τα ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ μάς περιμένουν όλους!        
Κώστας Ακρίβος

Λειτουργία της λέσχης
• Η πρώτη φάση εγγραφής μελών ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου. Έως τότε 3.517 αναγνώστες δήλωσαν τη συμμετοχή τους. Η λέσχη δεν είναι κλειστή. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει και να διαβάσει το βιβλίο που ψηφίστηκε, μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή.
• Η λίστα των δέκα προτεινόμενων τίτλων προς ανάγνωση τέθηκε σε ψηφοφορία την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, και η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου.
• Το αποτέλεσμα της ανοιχτής ψηφοφορίας, δηλ. το πρώτο βιβλίο που θα διαβαστεί και θα συζητηθεί από τα μέλη της Λέσχης, ανακοινώθηκε σήμερα (3 Φεβρουαρίου) και είναι το μυθιστόρημα της Kate Atkinson Ζωή μετά τη ζωή. Από σήμερα ξεκινάει η διαδικασία ανάγνωσης του βιβλίου. Στη φάση αυτή δεν υποβάλλονται σχόλια για το συγκεκριμένο βιβλίο. Συνεχίζεται όμως η γενικότερη συζήτηση. Τη λίστα με τα δέκα βιβλία προς ψηφοφορία μπορείτε να τη βρείτε
ΕΔΩ.
• Η συζήτηση για το βιβλίο ξεκινά στις 4/3 και θα ολοκληρωθεί στις 9/3, οπότε και θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εγγραφών, ψηφοφορίας και ανάγνωσης.

Όροι – Προϋποθέσεις
• Η εγγραφή στη Λέσχη είναι ελεύθερη και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή.
• Μέλη της Λέσχης θα θεωρούνται όλοι όσοι θα δηλώσουν συμμετοχή σε αυτήν και θα συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα με τα στοιχεία τους (επειδή το προφίλ πολλών μελών του facebook δεν είναι ονομαστικό, τα στοιχεία -ονοματεπώνυμο, διεύθυνση- είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορούν τα μέλη να ταυτοποιηθούν και να επωφεληθούν από τα προνόμια που προβλέπονται. Τα στοιχεία αυτά δεν δημοσιοποιούνται.).
Ειδικότερα ενεργά μέλη της Λέσχης (τα οποία θα επωφελούνται από τα επιπλέον προνόμια που θα ανακοινώνονται κατά καιρούς) θεωρούνται όσοι λαμβάνουν ενεργά μέρος στις διαδικασίες της λέσχης (ψηφοφορία επιλογής βιβλίου προς ανάγνωση, υποβολή σχολίων).
• Τα προς ανάγνωση βιβλία είναι των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Επιλέγονται κατόπιν ψηφοφορίας των μελών από έναν κατάλογο δέκα τίτλων που καταρτίζει κάθε φορά ο συντονιστής.

Προνόμια μελών
• Τα προς ανάγνωση βιβλία τα μέλη μπορούν να τα προμηθεύονται:
Α. από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο
Β. από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με τους εξής τρόπους:

• Από το site των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (
www.metaixmio.gr) χωρίς να επιβαρύνονται με τα έξοδα αποστολής
• από το
ebooks.metaixmio.gr σε ψηφιακή μορφή
• από τα βιβλιοπωλεία των εκδόσεων: 1. Πολυχώρος Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα), 2. Ασκληπιού 18, Αθήνα, 3. Οξυγόνο (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη)
Τα μέλη της Λέσχης που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα έχουν έκπτωση:
• 10% για τους τίτλους που έχουν εκδοθεί την τελευταία διετία (νόμος για την ενιαία τιμή βιβλίου)
• 30% για τους παλιότερους τίτλους.
• Όσα μέλη λάβουν μέρος σε πέντε συνεχόμενες αναγνώσεις θα μπαίνουν σε κλήρωση και τρεις αναγνώστες κάθε φορά θα κερδίζουν βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ονομαστικής αξίας 200 ευρώ.



Ντόρα Τσακνάκη
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Τηλ. 211 3003500 (εσωτ. 525)
e-mail:
pressoffice@metaixmio.gr, dora@metaixmio.gr

4 σχόλια:

  1. Πόσο θα μ'άρεσε αν η Σκοτσέζα ήταν Σκωτσέζα και η γενική του Μεταίχμιου γινόταν Μεταιχμίου! Πάντως καλή πρωτοβουλία και καλή διαφήμιση για τον εκδοτικό οίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά γλωσσικά θα θέλαμε να ήταν διαφορετικά, Λητώ μου. Βρίσκω κι εγώ καλή την πρωτοβουλία του "Μεταιχμίου" και η διαφήμιση, όταν πρόκειται για βιβλία δεν με ενοχλεί καθόλου, αν και, βέβαια, συχνά είναι παραπλανητική. Την έπαθα όχι λίγες φορές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παθήματα είναι χρήσιμα ως μαθήματα,έτσι δεν λένε;
      Κατ΄αρχάς είναι καλή ιδέα,στην πορεία θα δούμε.Συμπίπτουμε όλοι στην ανάγκη διάδοσης της φιλαναγνωσίας,αυτό είναι μια καλή βάση.
      Κίκα, σ΄ευχαριστώ για την πρόσκληση.

      Διαγραφή
    2. Σε χαιρετώ Βιβή. Καλή αντάμωση στα "ανοιχτά βιβλία".

      Διαγραφή