Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 18, 2006

Ένα μικρό διαμάντι

"Το χάρτινο σπίτι" του Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες (Πατάκης, 2006) είναι πραγματικά ένα μικρό διαμαντάκι ανάγνωσης. Νομίζω πως σ' όλους τους βιβλιόφιλους αρέσει να διαβάζουν βιβλία που αναφέρονται σε...άλλα βιβλία. "Το χάρτινο σπίτι" είναι ένα σπίτι κτισμένο με βιβλία αντί με τούβλα! Είναι η σύντομη ιστορία ενός παθιασμένου βιβλιόφιλου, που όταν μια πυρκαγιά, που προκάλεσαν κεριά με τα οποία συνόδευε το διάβασμα βιβλίων του 19ου αι., έκαψε το αρχείο της ταξινόμησης των βιβλίων του, ήταν τόσο απελπισμένος, γιατί πια ήταν αδύνατο να χρησιμοποιήσει την τεράστια βιβλιοθήκη του, ώστε τα μάζεψε όλα, πήγε σε μια ερημική παραλία σε μια πόλη της Ουρουγουάης, κι έβαλε να του χτίσουν ένα σπίτι από βιβλία! Είναι η βιβλιοφιλία στην άκρα υπερβολή, που περιγράφεται από τον Αργεντινό συγγραφέα Ντομίνγκες με αγάπη και χιούμορ. Υπάρχουν αναφορές σε πλήθος άλλα βιβλία και συγγραφείς, κυρίως της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας, υπάρχουν συνήθειες βιβλιόφιλων στις οποίες πολλοί από εμάς θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, υπάρχει πληθώρα αποσπασμάτων στο διάβασμα των οποίων χαμογελάμε με κατανόηση.
"Τα βιβλία αλλάζουν το πεπρωμένο των ανθρώπων"
"Τα βιβλία στο σπίτι μου προελαύνουν σιωπηλά, αθώα. Δεν μπορώ να τα αναχαιτίσω"
"Συχνά είναι πιο δύσκολο να ξεφορτωθείς ένα βιβλίο παρά να το αποκτήσεις. Κολλάνε πάνω μας με ένα συμφωνητικό ανάγκης και λησμονιάς, σαν να ήταν μάρτυρες κάποιας στιγμής της ζωής μας που δεν θα ξαναζήσουμε".
"Υπάρχουν δύο ειδών βιβλιόφιλοι: Οι βιβλιοσυλλέκτες και οι βιβλιοφάγοι"
Ας σταματήσω όμως, γιατί κινδυνεύω να αντιγράψω ολόκληρο το βιβλίο.

6 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που σας άρεσαν τα δύο βιβλία που παρουσιάζετε με τα τελευταία σας ποστς,διότι θα έχετε δει ότι με εντυπωσίασαν κι'εμένα.Θεωρώ το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΥΛΙ ένα από τα 2-3 καλύτερα που διάβασα μέσα στο 2006.Συμφωνώ μαζί σας ότι οποιαδήποτε απόπειρα να γράψει κάποιος την υπόθεση του βιβλίου είναι καταδικασμένη.Το ερώτημα που βάζετε στο τέλος είναι πολύ καλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μια ακόμα φορά σας ευχαριστώ για την προσοχή που δίνετε στο blog μου. Ξέρετε, επειδή κατά κανόνα δεν βλέπω σχόλια σ' αυτά που γράφω, έχω την εντύπωση πως κανείς δεν με διαβάζει. Ήταν όμως μεγάλη παράλειψη εκ μέρους μου να μην αναφέρω ότι και τα δυο συγκεκριμένα βιβλία τα διάβασα παρακινημένη από το δικό σας blog. Ήδη έχω παραγγείλει και άλλα απ' αυτά που βαθμολογείτε με 80 και πάνω. Βλέπετε, εδώ δεν έρχονται αμέσως οι καινούργιες εκδόσεις και μερικά μάλιστα καθόλου, εκτός αν τα παρραγγείλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλτατη,είναι τιμή μου να το λέτε αυτό.Να ξέρετε ότι,σας διαβάζουν πολλοί,απλά δεν σχολιάζουν.Τα εξειδικευμένα blogs δεν προσφέρονται γιά πολλά-πολλά εξάλλου.Μη κοιτάτε τη βαθμολογία μου,ούτε κι'εγώ δεν ξέρω γιατί σε κάποιο βάζω 80 και όχι 75.Είναι μιά παρόρμηση της στιγμής και της τελευταίας αίσθησης που έχω από ένα βιβλίο.Περισσότερο αντιπροσωπευτικές είναι οι βαθμολογίες που έβαλα στα πρώτα ποστς που έγραφα γιά τα βιβλία που διάβασα το πρώτο εξάμηνο,διότι ήταν κοιταγμένες από απόσταση.
    Εάν έχετε δυσκολία να βρείτε κάποια έκδοση,θα είναι ευχαρίστησή μου να βοηθήσω και να σας την στείλω στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ Librofile για την προσφορά σας να με διευκολύνετε για εκδόσεις. Όμως, εκτός του ότι μπορώ να τις παραγγείλω μέσω ίντερνετ (αν και στοιχίζουν αρκετά τα ταχυδρομικά), 1-2 φορές το χρόνο έρχομαι στην Αθήνα και εφοδιάζομαι με αρκετές προμήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχεις δίκαιο, αγαπητέ Nuwanda, γιατί κι εγώ διαβάζω άλλα μπλογκς χωρίς απαραίτητα να γράφω σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλέ πώς δεν σας διαβάζουμε, τι λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή