Κυριακή, Δεκεμβρίου 16, 2007

"Ο φάρος" της Π. Ντ. Τζέιμς

Τα αστυνομικά μυθιστορήματα υπήρξαν πάντα μια κρυφή αγάπη και αδυναμία μου. Έχω διαβάσει σχεδόν όλη την Άγκαθα Κρίστι, όσα έργα του Μάικλ Κόνελι έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, βεβαίως όλα του δικού μας Μάρκαρη, για να περιοριστώ στους πιο αγαπημένους μου. Το πιο πρόσφατο ανάγνωσμά μου απ' αυτή την κατηγορία είναι "Ο φάρος" της Π. Ντ. Τζέιμς (Καστανιώτης, 2007). Αγαπημένη κι αυτή συγγραφέας στο είδος του αστυνομικού, μου έχει χαρίσει πολλές στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης και έχω διαβάσει αρκετά δικά της, όπως "Περίπτωση δικαιοσύνης", 2000, "Τεχνάσματα κι επιθυμίες", 2002, "Θάνατος στην Ιερατική Σχολή, 2004 (όλα στον Καστανιώτη), καθώς και το εξαιρετικό "Τζούλιαν" (Πατάκης, 1995), έργο πιο πολύ επιστημονικής φαντασίας παρά αστυνομικό.
Δεν προτίθεμαι, βέβαια, να υπερασπιστώ την από πολλούς αμφισβητούμενη λογοτεχνική αξία των αστυνομικών ιστοριών, που άλλωστε στις μέρες μας έπαψαν να είναι απλώς αστυνομικές ιστορίες με δολοφόνους-ενόχους-αποκάλυψη-τιμωρία και προσέλαβαν πολλά άλλα στοιχεία, κοινωνικά, ψυχολογικά, επιστημονικά κ.λπ. [Για όσους ενδιαφέρονται παραπέμπω στη χρησιμότατη έκδοση "Ανατομία του αστυνομικού μυθιστορήματος" (Άγρα, 1986), όπου βρίσκουμε συγκεντρωμένα δοκίμια γνωστών και καταξιωμένων συγγραφέων γύρω από το αστυνομικό μυθιστόρημα].
Η Π. Ντ. Τζέιμς (γεν.1920) θα μπορούσε να θεωρηθεί η άξια διάδοχος της Άγκαθα Κρίστι. Στο αγγλικό περιβάλλον διαδραματίζονται τα έργα της (αν και σε νεότερη βέβαια εποχή), συχνά στην αγγλική ύπαιθρο, την κοινωνία αυτής της χώρας καθρεφτίζουν, τη δική της αστυνομία, τη δική της ατμόσφαιρα και ανθρώπινες σχέσεις.
Στο "Ο φάρος" βρισκόμαστε σ΄ένα απομονωμένο, μικρό, ιδιόκτητο νησί στ΄ ανοιχτά της Κορνουάλης, το οποίο ο τελευταίος ιδιοκτήτης μεταβίβασε σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, με σκοπό να φιλοξενούνται εκεί για σύντομα χρονικά διαστήματα άνθρωποι της πολιτικής, της επιστήμης, των τεχνών, επιχειρηματίες, γενικά άνθρωποι που ασκούσαν υψηλά καθήκοντα και δύσκολη ζωή, ώστε να απολαμβάνουν εκεί διαλείμματα ασφάλειας και ηρεμίας, για να συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους.
Σ' αυτό το ειδυλλιακό νησί (η ομοιότητα με τους περίφημους "Δέκα μικρούς νέγρους" της Άγκαθα Κρίστι σταματά εδώ) με τους λίγους φιλοξενούμενους και το απαραίτητο υπηρετικό προσωπικό, με την πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο, ένας επιφανής συγγραφέας βρίσκεται κρεμασμένος από το κιγκλίδωμα του εκτός λειτουργίας πια φάρου. Ο ντετέκτιβ Νταλγκλίς, μόνιμος ήρωας της Τζέιμς, μαζί με δυο βοηθούς του στέλλεται στο νησί για διαλεύκανση της υπόθεσης. Και εν πρώτοις, πρόκειται για έγκλημα ή αυτοκτονία; Ανακρίσεις, συζητήσεις, υποθέσεις, σχέσεις και χαρακτήρες των προσώπων που ζουν στο νησί, ωραίες περιγραφές του τοπίου ή των καιρικών συνθηκών, αναμμένα τζάκια, τσάγια και δείπνα, υποψίες για το δολοφόνο και βεβαίως μια δεύτερη δολοφονία, γεμίζουν τις σελίδες του βιβλίου και τις ώρες της ανάγνωσής μας.
Θα το χαρακτήριζα κλασικό του είδους, αν και έχω μια επιφύλαξη ως προς τον τρόπο αποκάλυψης του ενόχου. Μου φάνηκε ότι δεν προετοιμάστηκε επαρκώς το έδαφος, ότι η αποκάλυψη έρχεται ως τρόπον τινά "επιφοίτηση" στον Νταλγκλίς και όχι με στοιχεία διάσπαρτα από πριν, που θα μπορούσε να είχε προσέξει ο αναγνώστης, τεχνική στην οποία η Άγκαθα παραμένει αξεπέραστη.


11 σχόλια:

  1. Ωραία απεικόνιση του βιβλίου αγαπητή μου. τους χαιρετισμούς μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε χαιρετώ, αγαπητέ Δημήτρη. Από σένα πότε θα έχουμε άλλο; Ανυπομονούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπω πάντα άρτια παρουσίαση, αλλά ο λόγος της επίσκεψης... Χριστουγεννιάτικος! Καλές γιορτές καλή μου Αναγνώστρια, εύχομαι ο καινούριος χρόνος να γεμίσει χαμόγελα την ψυχή σας και να σας φέρει οτι επιθυμείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, αγαπητή Λένα. Εύχομαι καλές γιορτές και κάθε προσωπική, οικογενειακή και συγγραφική ευτυχία στον καινούριο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάθε τόσο το πιάνω αυτό το βιβλίο στα χέρια μου, το ξεφυλλίζω λίγο και πάλι το αφήνω. Ήρθε νομίζω πια η ώρα να το αγοράσω. Δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο της Π.Ντ. Τζέιμς. 'Ισως γιατί μου φέρνει στον νου την Άγκαθα Κρίστι και τα αστυνομικά της βιβλία που δεν είναι παρά μόνο αστυνομικά (και τα οποία έχω πολλά χρόνια να διαβάσω). Έχω εθιστεί φαίνεται πια ανεπανόρθωτα στα αστυνομικά μυθιστορήματα που είναι περισσότερο πολιτικοκοινωνικά. Ίσως όμως να το διαβάσω αυτό...
    Να 'σαι καλά. Καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει, γιατί πράγματι θυμίζει Άγκαθα. Αν θέλεις να διαβάσεις Ντ. Π. Τζέιμς, θα σύστηνα το Τζούλιαν.
    Εξαιρετικό το "ερωτηματολόγιο αναγνωστικής συμπεριφοράς"!
    Καλά Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10:45 μ.μ.

    Α...αυτο ειναι ένα απο τα βιβλια στη wish list μου...λατρευω τα αστυνομικα μυθιστορηματα και από τοτε που διαβασα το "Φόνος στην ιερατική σχολή",αγαπώ πολύ και την Π.Ντ.Τζειμς
    Αγαπητη μου αναγνωστρια,ευχομαι καλές γιορτές και ο νέος χρόνος να φέρει ό,τι επιθυμείς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @cook Έχω διαβάσει κι εγώ το "Φόνο στην ιερατική Σχολή" καθώς και το "Τεχνάσματα και επιθυμίες" της ίδιας. Καλά Χριστούγεννα και καλά μαγειρέματα, αγαπητή cook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @adam brown Δεν θυμάμαι να έχω ζητήσει κάτι σχετικό με abs diet, αλλά ευχαριστώ, θα επισκεφθώ τη σχετική σελίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11:17 π.μ.

    σήμερα έκανα κι εγώ σχετική αναρτηση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή