Δευτέρα, Αυγούστου 30, 2010

Ζύγι, ένα χωριό πάνω στη θάλασσα

Πολύ λίγα χωριά της Κύπρου είναι χτισμένα πάνω στη θάλασσα. Ο φόβος των πειρατικών και Αραβικών επιδρομών οδήγησε τους κατοίκους, από τα πολύ παλιά χρόνια, να ιδρύσουν συνοικισμούς στην ενδοχώρα, μέσα στην ασφάλεια των βουνών. Το Ζύγι είναι ένα από τα ελάχιστα αυτά χωριά. Βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κύπρου, μεταξύ της Λάρνακας και της Λεμεσού. Σχετικά νεότερος συνοικισμός, άρχισε να δημιουργείται τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας (1878), κυρίως ως τόπος συγκέντρωσης και εξαγωγής χαρουπιών. Για το σκοπό αυτό κτίστηκαν μεγάλες αποθήκες, μερικές από τις οποίες διατηρούνται ακόμη. Από το ζύγισμα των χαρουπιών, σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή, προέρχεται και το όνομα του χωριού.
Το 1960 οι κάτοικοι του χωριού ήταν 171, από τους οποίους οι 87 ήταν Έλληνες και οι 84 Τούρκοι. Στην τελευταία απογραφή του 2001 οι κάτοικοι ήταν 704, μόνο Έλληνες πια, μια και οι Τούρκοι, μετά την εισβολή του 1974, μεταφέρθηκαν όλοι στο βορρά. Ήταν τότε που το Ζύγι άρχισε να αναπτύσσεται. Ένας προσφυγικός συνοικισμός, διαμερίσματα και εξοχικές επαύλεις, έδωσαν ζωή και ανάπτυξη στον τόπο. Σήμερα είναι το πιο γνωστό ψαροχώρι της Κύπρου. Οι λάτρεις του φρέσκου ψαριού ολόχρονα κατακλύζουν τις πολυάριθμες ψαροταβέρνες του χωριού για να το απολαύσουν.

Ανθώνες στολίζουν την είσοδο στην ψαροταβέρνα


Ψαροταβέρνα πάνω από τη θάλασσα


Ακόμα μια ψαροταβέρνα πλάι στο κύμα


Στο ήρεμο πρωινό η ψαροταβέρνα ετοιμάζεται


Ρομαντικό δρομάκι του χωριού


Ταβερνάκι πίσω από την εκκλησία


Το πάρκο του χωριού, διασκέδαση για μικρούς, απόλαυση για μεγάλους


Στην Ακτή του Κυβερνήτη

Πολύ κοντά στο Ζύγι βρίσκεται η Ακτή του Κυβερνήτη ή, όπως είναι πιο γνωστή με το αγγλικό της όνομα, Governor's Beach γιατί εδώ συνήθιζε να κάνει το μπάνιο του ο Άγγλος Κυβερνήτης της ΚύπρουΑκόμα μια φωτογραφία από την Ακτή του Κυβερνήτη


Μια βουτιά στα δροσερά νερά είναι ότι πρέπει για τον καύσωνα του Αυγούστου


Μια οικογένεια απολαμβάνει τη θάλασσα


Για πού το 'βαλε άραγε η μικρή βαρκούλα;


Στα βράχια του Ζυγιού περιμένοντας το ψάρι να τσιμπήσει

Όποιος θέλει να μαγειρέψει μόνος του το ψάρι θα βρει φρέσκο εδώ


Ο ήλιος ανατέλλει στη θάλασσα, αλλά δύει πίσω από τους λόφους


Η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Απόστολο Βαρνάβα, γιορτάζει στις 11 Ιουνίου

Γύρω από το Ζύγι πολλά άλλα χωριά  προσφέρονται για ενδιαφέρουσες εκδρομές και εξερευνήσεις: Ψεματισμένος, Καλαβασός, Μαρώνι, Άγιος Θεόδωρος, Αλαμινός, Μαζωτός. Στο Μαζωτό ένα ξεχωριστού ενδιαφέροντος Πάρκο, το "Πάρκο των Γκαμήλων", προσελκύει ντόπιους και ξένους. Όχι μόνο γιατί μια βόλτα με γκαμήλα είναι μοναδική εμπειρία, αλλά και γιατί τα άλλα ζώα που φιλοξενούνται εδώ, η πισίνα, η καφετέρια, το εστιατόριο, τα παιγνίδια για τα παιδιά, το δείγμα του αγροτόσπιτου, η δροσιά του πράσινου, καθιστούν το χώρο όαση αναψυχής.


Ο γκαμηλιέρης φέρνει τις γκαμήλες


Η βόλτα στη ράχη της γκαμήλας ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους


Η βόλτα δυστυχώς τελειώνει


Τα παιδιά αποχαιρετούν τη γκαμήλα


Τέλος, η βεράντα μας στο Ζύγι που μας χαρίζει όμορφες στιγμές ξεκούρασης

9 σχόλια:

 1. ΙσοΖΥΓΙσμένες, περιγραφές και όμορφες εικόνες από ένα ωραίο μέρος του τόπου μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να είσαι καλά πάντα και καλο-ζυγι-σμένα να χαίρεσαι τη θέα από το όμορφο χωριό σου. Καλές αναγνώσεις στη βεράντα σου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γεια σου Φοίβο. Περιμένω τις δικές σου φωτογραφίες από την κρουαζιέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστώ για την ευχή, αγαπητή Σταυρούλα. Δεν είναι το χωριό μου. Απλώς ένα μικρό διαμέρισμα έχω εκεί, για τα Σαβββατοκύριακα, το καλοκαίρι και βεβαίως για διάβασμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ωραία παρουσίαση, ωραίες φωτο και πολύ ωραία η οικογένεια...που απολάμβάνει τη θάλασσα αλλά και τη βόλτα με τη γκαμήλα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τι είναι καταπληκτικό, αγαπητή Εύα; Οι φωτογραφίες ή το ίδιο το χωριό; Μη ξεχνάς ότι κατά κανόνα οι φωτογραφίες κολακεύουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αν θέλεις, αγαπητέ Mike, να σε πάρουμε να βολτάρεις κι εσύ με τη γκαμήλα όταν έρθεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλημέρα!!!!!!

  Πολύ όμορφες φωτογραφίες. Η Κύπρος έχει ομορφιές που ούτε κι εμείς οι Κύπριοι, δεν τις γνωρίζουμε.

  Να ΄σαι καλά.:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή