Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2009

Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του

Εδώ και πολλά χρόνια έχω πάψει να διαβάζω βιβλία του τύπου "Πώς να κατακτήσεις την ευτυχία", ή " Πώς να επιτύχεις στο επάγγελμά σου" κ.λπ., τα λεγόμενα δηλαδή βιβλία αυτοβελτίωσης ή αυτοβοήθειας. Αν έκανα τώρα (με δυσκολία, ομολογώ) μια εξαίρεση για το βιβλίο του Robin Sharma "Ο μοναχός που πούλησε τη ferrari του" (Ισόρροπον, 2006, γ΄ έκδοση), το έκανα για δυο κυρίως λόγους: Πρώτο, γιατί το βιβλίο αυτό μου το έκανε δώρο πρόσωπο αγαπητό και δεν ήθελα να το απογοητεύσω που με αγάπη και ενδιαφέρον διάλεξε αυτό το βιβλίο για μένα και δεύτερο, γιατί διαφημίζεται ως βιβλίο-φαινόμενο, που πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, αν και κατά κανόνα δεν παρασύρομαι από τη διαφήμιση.
Στο βιβλίο ένας επιτυχημένος και πάμπλουτος δικηγόρος, ο Τζούλιαν, που έχει αποκτήσει τα πάντα στη ζωή του, καταρρέει μια μέρα στο δικαστήριο λόγω καρδιακής προσβολής που του προκάλεσε το άγχος και οι έντονοι ρυθμοί της ζωής του. Όταν συνέρχεται, εγκαταλείπει τα πάντα, ταξιδεύει στην Ινδία και επιστρέφει αγνώριστος. Όλο το βιβλίο είναι η αφήγηση σ' ένα φίλο του για το πώς άλλαξε η ζωή του, τι έμαθε από τους σοφούς της Σαβίνα (που σημαίνει ΄Οαση διαφωτισμού), ποιους κανόνες πρέπει να εφαρμόσει κανείς για να αποκτήσει "τέλεια υγεία, απεριόριστη ενέργεια, διαρκή ευτυχία και πνευματική γαλήνη" (αν είναι ποτέ δυνατό).
Συμβουλές που μας δίνουν καθημερινά γιατροί και ψυχολόγοι επαναδιατυπώνονται από τους σοφούς των Ιμαλαΐων. Όπως, να κοιμόμστε νωρίς και να ξυπνάμε πρωί, να τρεφόμαστε υγιεινά αποφεύγοντας το κρέας και ειδικά το κόκκινο, να ασκούμαστε, να έχουμε στόχους στη ζωή και να τους επιδιώκουμε σταθερά, να έχουμε αυτοπειθαρχία, να επιζητούμε καθημερινά λίγη ώρα με τον εαυτό μας, να διαλογιζόμαστε, να ζούμε το παρόν, να κάνουμε αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που πρέπει (πράγμα με το οποίο προσωπικά διαφωνώ) κ.λπ.
Τελικά, θα συμφωνήσω με μια σκέψη που διατυπώνεται σχετικά με το διάβασμα βιβλίων, στο οποίο επίσης τον είχαν παρακινήσει οι σοφοί, σκέψη που, πιστεύω, ισχύει και γι΄αυτό το βιβλίο: "Δεν θα σε εμπλουτίσει αυτό που θα εκμαιεύσεις από τα βιβλία-είναι αυτό που τα βιβλία θα εκμαιεύσουν από σένα που θα αλλάξει, τελικά, τη ζωή σου. Τα βιβλία απλά σε βοηθούν να δεις αυτό που ήδη βρίσκεται μέσα σου". (Αθάνατε Σωκράτη!)

16 σχόλια:

  1. Γεια σου αγαπητή anagnostria. Συμφωνώ με όσα γράφεις, από τη γωνία που βλέπεις το θέμα. Για πολλούς όμως, που τα προβλήματα της ζωής τους γεμίζουν με άγχος και "χάνονται" και βασανίζονται από μικρά καθημερινά και ασήμαντα, ουσιαστικά, προβλήματα, ίσως να κάνει καλό (έστω και προσωρινά). Από την άλλη, η διαφήμιση βιβλίων, όχι σπάνια, δημιουργεί εντυπώσεις τέτοιες, έτσι ώστε να σχηματίζουμε διαφορετική εντύπωση ως προς το περιεχόμενο ενός βιβλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λες, αγαπητέ Mike. Φοβάμαι όμως ότι πολύ λίγο μπορούν να σε επηρεάσουν τα βιβλία, αν δεν το έχεις μέσα σου, διαμορφωμένο από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως άλλωστε λέει και το ίδιο το βιβλίο με το τελευταίο απόσπασμα που παρέθεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή anagnostria έτσι είναι όπως τα λες. Όμως στη ζωή δεν είναι όλοι δυνατοί. Υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που η ζωή τους παίζει σκληρά παιγνίδια και που καμμιά φορά χρειάζεται από κάπου να πιαστούν. Σ' αυτές τις περιπτώσεις πιστεύω πως αυτά τα βιβλία χρειάζονται για να αντλούν οι άνθρωποι αισιοδοξία και δύναμη να αντιμετωπίζουν τη ζωή.
    Όσο για τις παραπλανητικές διαφημήσεις των βιβλίων τι να γίνει εδώ παίζει ο παράγοντας "εμπόριο" ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έρχομαι να ... διαφωνήσω. Αν τα βιβλία δεν μας επηρεάζουν, τότε η ανάγνωση τους παίζει το ρόλο μόνο της ... απασχόλησης? για να περνάμε ευχάριστα το καιρό μας μόνο ;(για όσους τους ευχαρισεί το διάβασμα εννοείται). Και αν δεν διαβάζαμε καθόλου θα είμαστε ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι? Με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαμε να πούμε πως ούτε η μουσική μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο? Τότε καμιά τέχνη δεν θα είχε λόγο ύπαρξης εκτός μόνο από το να δίνει απασχόληση και έσοδα σε κάποιους ανθρώπους. Ίσως νάναι κι έτσι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Mike, νομίζω πρέπει να διαβάσεις πιο προσεκτικά αυτό που έγραψα και το απόσπασμα που παρέθεσα. Δεν είπα ότι δεν μας επηρεάζουν καθόλου τα βιβλία, αλλά, όπως για όλα τα πράγματα, πρέπει να έχεις και την κατάλληλη προδιάθεση. Μπορείς, για παράδειγμα, να πάρεις οποιοδήποτε άτομο και να το κάνεις μεγάλο μουσικό, αθλητή ή ζωγράφο αν δεν έχει την έμφυτη προδιάθεση; Το ίδιο και με τη φιλοσοφική σκέψη και αντίκρυση των περιστάσεων της ζωής. Κάποιους θα επηρεάσουν τα βιβλία γιατί έχουν την κατάλληλη υποδομή, κάποιους όμως όχι. Σκέψου ανθρώπους που έχουν διαβάσει του κόσμου τα βιβλία και καθόλου δεν άλλαξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιόλα μου, δες το σχόλιό μου στον Mike. Μακάρι να έχετε δίκαιο και εγώ άδικο, ο κόσμος μας θα ήταν λίγο καλύτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. LAΑγαπητή αναγνώστρια έρχομαι κι'εγώ να πλειοδοτήσ σε όσα γράφεις και αίμαι ζωντανό παράδειγμα των όσων λες.Έχω διαβάσει πάρα πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης μα ΄τποτα δεν κατάφερα.Οπως λέει και ο σοφός λαός 'είναι να τόχει η κούτρα σου να κατεβάζει ψείρες.'Δεω θυμάμαι αν το λέμε και στη Κύπρο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξαναδιαβάζοντας το σχόλιο μου πρόσεξα ότι έκανα αρκετά λάθη.Απροσεξία και βιασύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα. Ένα τελευταίο σχόλιο. Ο μεγάλος έλληνας μουσικός - βιολονίστας είπε : το ταλέντο είναι το 20 %. Το υπόλοιπο είναι δουλειά και μόνο δουλειά. Αν δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε στο ελάχιστο τα όποια προσόντα, επόμενο είναι να μην επιτύχουμε τίποτα. Να πιστέψω πως οι άνθρωποι όλοι (ή έστω οι περισσότεροι) δεν έχουν ούτε ένα 20 % τάση - ικανότητα να αυτοβελτιωθούν? Στη ζωή χρησιμοποιείται πολλές φορές η φράση : "Δεν υπάρχει ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ. Υπάρχει το ΔΕΝ ΘΕΛΩ". Εκείνο που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται για να επιτύχει το στόχο του. Και οι περισσότεροι δεν έχουμε τη δύναμη για να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για αυτό που θέλουμε, ή δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και τις όποιες συνέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Mike, εκείνο το 20% είναι για το οποίο μιλώ κι εγώ και δεν είναι μικρό ποσοστό. Άμα σου λείπει κανένα βιβλίο δεν μπορεί να σε επηρεάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή eva, πολύ καιρό είχαμε να σε ακούσουμε. Όχι, στην Κύπρο δεν λέμε τη φράση αυτή, αλλά βέβαια την ξέουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορεί να είμαι προκατειλλημένη, αλλά θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Τα βιβλία που πραγματικά μας επηρεάζουν είναι αυτά που το κάνουν υποσυνείδητα, όχι αυτά που μας σερβίρουν κοινοτυπίες μες στο πρόσωπο, λες και πρόκειται για μεγάλες αποκαλύψεις. Πρέπει να κοπίασεις για να καταλάβεις το νόημα, όχι να στο δώσει μασημένο κάποιος άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό που εννοώ (και επιμένω), δεν αφορά το συγκεκριμένο είδος βιβλίου αποκλειστικά. Δεν είναι κοινώς αποδεκτό ότι η μουσική εξευγενίζει τον άνθρωπο? κατά ανάλογο τρόπο το διάβασμα καλών βιβλίων, δεν προάγει το πνεύμα? δεν καλλιεργεί την ψυχή? Αλλά ακόμα και τα βιβλία αυτοβελτίωσης, αν δεν είναι επιπέδου...άρλεκιν, αλλά γραμμένα από σοβαρούς ψυχολόγους, εξακολουθώ να πιστεύω πως μπορούν να βοηθήσουν. Ασφαλώς... "συν Αθηνά και χείρα κίνει..". Δεν είναι δυαντόν να περιμένει κανείς να διαβάσει ένα βιβλίο και αυτόματα θα λυθούν τα όποια προβλήματα κουβαλά... Τρόπους, δρόμους υποδεικνύουν κι από εκεί και πέρα ο καθένας μόνος του θα βρει τη λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή Κατερίνα, χαίρομαι που επιτέλους κάποιος συμφωνεί μαζί μου (συμφώνησε βέβαια και η eva). Χαίρομαι επίσης που η επίσκεψή σου μου έδωσε την ευκαρία να γνωρίσω το ενδιαφέρον blog σου. Ήδη σε πρόσθεσα στους συνδέσμους μου."Καλή ελευθερία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ Mike, ξέφυγες λίγο από το θέμα. Η κριτική μου αφορούσε τα βιβλία αυτοβοήθειας και όχι τα βιβλία γενικά. Τα βιβλία είναι ασφαλώς ένας από τους παράγοντες που μας διαμορφώνουν, μαζί με πλήθος άλλους παράγοντες, με βασικότερο (πάντα κατά την άποψή μου) του τι φέρουμε εκ γενετής μέσα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα. Τελικά δεν υπάρχει τεράστια διαφορά απόψεων. Από το πρώτο σχόλιο μου άλλωστε έλεγα " Συμφωνώ...". Τώρα όσον αφορά το "..τί φέρουμε εκ γενετής μέσα μας...", σημαίνει πως είναι προδιαγεραμμένη η πορεία του καθενός και ότι ελάχιστα μπορεί να κάνει για να επηρεάσει τη ζωή του? Δεν το νομίζω. Η ψυχολογία και οι ψυχαναλυτές τί ρόλο παίζουν? κανένα? Η φιλοσοφία ? Οι πνευματικές αναζητήσεις? Οι θρησκείες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή