Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2016

Δέκα χρόνια blogger

Χθες, 21 Ιουνίου 2016, έκλεισαν ακριβώς δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησα αυτό το blog. Η λέξη μόλις είχε αρχίσει να ακούγεται, δεν ήξερα καλά-καλά τι είναι. Γρήγορα έμαθα. Η επιθυμία να αποκτήσω μια σελίδα όπου να καταγράφω τα βιβλία που διάβασα, τις σκέψεις μου γι' αυτά, αν μου άρεσαν ή όχι, η επιθυμία ακόμα να θυμάμαι καταγράφοντας ό, τι διάβαζα και να ανταλλάσσω απόψεις με άλλους, βρήκε την ικανοποίησή της στη δημιουργία του blog, που το ονόμασα anagnostria. Μέσω της ιστοσελίδας αυτής γνώρισα ανθρώπους, επικοινώνησα με φίλους, ήρθα σε επαφή με άλλους bloggers, ανταλλάξαμε απόψεις, συμφωνήσαμε ή διαφωνήσαμε. Τα σχόλια των αναγνωστών υπήρξαν αφορμή για γόνιμες συζητήσεις γύρω από το βιβλίο.
Ρίχνοντας μια ματιά προς τα πίσω βλέπω ότι στα δέκα χρόνια έχω κάνει 543 αναρτήσεις. Η συτντριπτική πλειοψηφία αφορά βέβαια τις παρουσιάσεις βιβλίων. Υπάρχουν μερικές σελίδες που αφορούν τα ταξίδια μου ή κάποια άλλα προσωπικά γεγονότα που ήθελα να θυμάμαι. Όμως αυτά είναι ελάχιστα, πάνω και πρώτα απ' όλα το βιβλίο.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, τα blogs φαίνεται να λιγοστεύουν, να μην έχουν την άνθηση που είχαν  κάποτε, λόγω ίσως και της πιο ευρείας διάδοσης των άλλων διαδικτυακών μέσων, του facebook, tuitter κ.λπ., γι' αυτό και τα σχόλια έχουν μειωθεί πολύ. Η δική μου όμως αγάπη για το blog παραμένει αμείωτη και "όσο ζω και αναπνέω" δεν θα πάψω να γράφω σ' αυτό, κατά κανόνα μια ανάρτηση την εβδομάδα, δημοσιεύοντας ταυτόχρονα την ανάρτηση και στο fb.
Σημ. Ένα πολύ προσφιλές μου blog που όλως συμπτωματικά έχει τα γενέθλιά του την ίδια μέρα με μένα, 21/6/2006, είναι το αξιολογότατο blog με το όνομα ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ. Χρόνια πολλά "Πατριάρχη Φώτιε". Υγεία, μακροημέρευση και πολλές-πολλές αναγνώσεις και αναρτήσεις.
Έτσι θα ήθελα να ζω, αν ξαναγεννιόμουν...

14 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και καλά αγαπητή αναγνώστρια!
    Πάντα όμορφα βιβλία να κοσμούν τη ζωή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, αγαπητό σκορόφιδο. Προσπαθώ να σε βάλω στη λίστα των ιστολογίων μου, αλλά δεν τα καταφέρνω. Ποια είναι ακριβώς η διεύθυνση του blog σου;

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά Κίκα. Το blog σου το υποστήριξες από κάθε άποψη, έκανες ενδιαφέρουσες αναρτήσεις, αξιόλογες παρουσιάσεις βιβλίων κι εμείς όλοι ακολουθούσαμε συχνά τις προτιμήσεις σου ανακαλύπτοντας αξιόλογα βιβλία που δεν γνωρίζαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιόλα μου, θερμά σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και την υποστήριξη του μπλογκ μου.

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά anagnostria!Υγεία σου εύχομαι πάνω απ΄όλα,ώστε να σε απολαμβάνουμε για πολλά πολλά ακόμα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, αγαπητή Βιβή. Και το δικό σου μπλογκ συχνά μου κρατάει συντροφιά.

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά, γερή να είσαι και καλές αναγνώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ. Η αγάπη όλων σας με ενθαρρύνει να συνεχίζω.

      Διαγραφή
  5. Anagnostria, χρόνια πολλά.
    Πάντα γεμάτα πλούσιες και γόνιμες αναγνώσεις, πάντα γεμάτα υγιείς ιδέες και εποικοδομητικές συζητήσεις.
    Τα ιστολόγια πεθαίνουν γιατί οι ίδιοι οι μπλόγκερ καβάλησαν το καλάμι... (φυσικά δεν αναφέρομαι σε σένα)
    Θα εξηγήσω εν καιρώ.
    Προς το παρόν να απολαμβάνεις όσα κατάφερες μέσω του μπλογκ-σου.
    Τις καλύτερες ευχές-μου
    Πατριάρχης Φώτιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα ευχαριστώ μονάχα δεν φτάνει, αγαπητέ Φώτιε, όχι μόνο για τις ευχές σου αλλά και για την έμνευση, τη βοήθεια, την ενημέρωση που βρίσκω από το δικό σου εξαιρετικό (ίσως το καλύτερο βιβλιοφιλικό) blog. Να 'σαι πάντα καλά, να γράφεις, να μας ανοίγεις δρόμους.

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά, Αναγνώστρια, να το χαίρεσαι το blog σου και να το φροντίζεις πάντα.
    Να μια καλή ευκαιρία για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συμμετοχή σου στο blogger. Κάνεις εξαιρετικές αναρτήσεις και πάντα ανατρέχω στα θέματά σου, είτε ψάχνω κάτι συγκεκριμένο είτε οχι... Απλώς για τη χαρά της μοιρασιάς.
    Ευχαριστώ για την παρέα και τις συμβουλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως καθυστερημένα, αλλά οι ευχαριστίες μου το ίδιο θερμές, τόσο για τις ευχές όσο και για τα καλά σου λόγια. Να 'σαι καλά.

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά αγαπημένη μας Αναγνώστρια, συνέχισε να μας προσφέρεις τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Λητώ μου. Σε παρακολουθώ, αν και δεν σχολιάζω συχνά.

      Διαγραφή