Τρίτη, Οκτωβρίου 05, 2010

Βιβλιοθήκες γεμάτες φαντάσματα

Ένα βιβλίο που ασχολείται με άλλα βιβλία έχει κάτι το ακαταμάχητα γοητευτικό, μου ασκεί (όπως και άλλες φορές έχω πει) μια ιδιαίτερη έλξη και, έχω τη γνώμη, ότι αυτό συμβαίνει με κάθε βιβλιόφιλο. Τελευταίο τέτοιο βιβλίο που αγόρασα ευθύς μόλις περιέπεσε στην αντίληψή μου είναι το "Βιβλιοθήκες γεμάτες φαντάσματα" του Jacques Bonnet (Άγρα, 2010, μετ. Βάνα Χατζάκη).
Δεν ξέρω γιατί, τελειώνοντάς το, ο χαρακτηρισμός που μου ερχόταν στο μυαλό σαν γενική εικόνα ήταν: χαριτωμένο. Το διάβαζα μ' ένα χαμόγελο στα χείλη, ήταν στιγμές που ένιωθα σαν κάποιος να κρατούσε μπροστά μου ένα καθρέφτη όπου έβλεπα να καθρεφτίζεται το είδωλό μου. Με λίγα λόγια το απόλαυσα.
Ο συγγραφέας είναι εκδότης, επιμελητής εκδόσεων, συγγραφέας, βιβλιόφιλος, κάτοχος μιας βιβλιοθήκης με πάνω από είκοσι χιλιάδες τόμους βιβλία. Με χιούμορ, με μια άνεση να κινείται ανάμεσα σε βιβλία διαφόρων εποχών και λογοτεχνιών (κυρίως όμως της γαλλικής λογοτεχνίας) μας περιφέρει σ' αυτό το μαγικό για κάθε βιβλιόφιλο σύμπαν, στις βιβλιοθήκες. Καταθέτει τις σκέψεις του, την αγάπη του για το βιβλίο, προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήματα που απασχολούν κάθε βιβλιόφιλο.
-Ποιες είναι οι μορφές της βιβλιομανίας που υπάρχουν; Διακρίνει τους συλλέκτες (που μπορεί και να μη διαβάζουν τα βιβλία που συλλέγουν) και τους μανιακούς αναγνώστες.
-Πώς ταξινομούνται τα βιβλία; Ταξινομείτε τα βιβλία σύμφωνα με το θέμα τους, τη γλώσσα, τον συγγραφέα, τη χρονολογία έκδοσης, το σχήμα τους ή μήπως με ένα εντελώς διαφορετικό κριτήριο που μόνο εσείς το γνωρίζετε; Μπορεί κανείς να τοποθετήσει πλάι πλάι σ' ένα ράφι δύο συγγραφείς που ήσαν θανάσιμα τσακωμένοι μεταξύ τους όσο ζούσαν;
-Πώς και πού διαβάζετε; Καθισμένος ή όρθιος ή, και γιατί όχι, περπατώντας. Το ιδεώδες πάντως παραμένει να διαβάζει κανείς ξαπλωμένος λες και η στάση αυτή αφήνει το κείμενο να εισχωρήσει καλύτερα στο σώμα.
-Από πού έρχονται τα βιβλία; Πώς έφτασαν τα βιβλία στη βιβλιοθήκη μου; Από την ανάμειξη τυχαίων περιστατικών, συστηματικής περιέργειας και επιθυμιών που μου γεννήθηκαν από διάφορες συζητήσεις και αναγνώσεις.
Πάρα πολλές αναφορές γίνονται σε ένα άλλο εξαίρετο "βιβλιοβιβλίο", "Το χάρτινο σπίτι". Δεν μπορώ όμως να τελειώσω την ανάρτηση χωρίς να αναφέρω λίγα ακόμη αποσπάσματα:
-Το μόνο πλεονέκτημα με μια βιβλιοθήκη σαν τη δική μου είναι πως ποτέ δεν τράβηξε το ενδιαφέρον των διαρρηκτών που με τίμησαν κατά καιρούς με την επίσκεψή τους: Τα βιβλία είναι πολύ βαριά και έχουν ελάχιστη μεταπωλητική αξία.
-Η βιβλιοθήκη προστατεύει από την έξωθεν εχθρότητα, φιλτράρει τους θορύβους του κόσμου, μετριάζει το κρύο που βασιλεύει στην ατμόσφαιρα, ενώ σου δίνει ταυτόχρονα και μια αίσθηση παντοδυναμίας. Γιατί η βιβλιοθήκη αμβλύνει το πεπερασμένο των ανθρώπινων δυνατοτήτων: αντιπροσωπεύει τη συμπύκωνση του χώρου και του χρόνου.

13 σχόλια:

  1. Πριν λίγες μέρες το τέλειωσα και ήταν λες κι αυτός ο Γάλλος έλεγε αυτά ακριβώς που ένιωθα κι εγώ για τα βιβλία μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως είπα και στο ναυτίλο είναι ένα βιβλίο που κάθε βιβλιόφιλος πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του! Και πολύ καλά έκανες και ανέφερες το χάρτινο σπίτι γιατί είναι ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλιοβιβλίο1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ ναυτίλος, librarian: Αυτά που δένουν μεταξύ τους όλους εμάς τους βιβλιόφιλους ίσως είναι πιο πολλά και απ' αυτά που δένουν τους οπαδούς μιας ποδοσφαιρικής ομάδας...Τον όρο βιβλιοβιβλίο, σε σένα τον χρωστώ, librarian, και σ' ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κίκα μου, πόσο δίκαιο είχες που ενθουσιάστηκες με αυτό το βιβλίο! Χίλια συγγνώμη που δεν σε άφηνα με τις τηλεφωνικές μου παρεμβάσεις να το αναρτήσεις. Είδες τις φωτογραφίες μου;

    Με συγκίνησαν οι απόψεις του συγγραφέα. Μας εκφράζει απόλυτα.

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κίκα μου, πόσο δίκαιο είχες που ενθουσιάστηκες με αυτό το βιβλίο! Χίλια συγγνώμη που δεν σε άφηνα με τις τηλεφωνικές μου παρεμβάσεις να το αναρτήσεις. Είδες τις φωτογραφίες μου;

    Με συγκίνησαν οι απόψεις του συγγραφέα. Μας εκφράζει απόλυτα.

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζήνα μου, δεν ξέρω γιατί ήρθε δυο φορές το μήνυμά σου. Βεβαίως είδα τις φωτογραφίες σου και χαίρομαι ιδιαίτερα για...τη μαθήτριά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνεται εξαιρετικό βιβλίο, ιδιαίτερα όταν το λες εσύ Κίκα. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φοίβο μου, γεια σου. Θα ήθελα κάποια μαθήματα για τα blogs βλέποντας το ωραίο δικό σου, αλλά πού χρόνος εσύ ή εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με γοήτευσε πραγματικά το βιβλίο αυτό, όπως -κατά παράξενο τρόπο- με γοητεύουν πάντα τα βιβλία που έχουν να κάνουν με ...βιβλία!!!

    Οσο για τους διαρρήκτες, καλύτερα που δεν τα τιμούν με τις προτιμήσεις τους..... Προτιμούν να παίρνουν φθηνότερα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αναγνώστρια, εμένα με γοήτευσε ο πιτσιρίκος σας :-).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή paramythou, όπως είπα και πιο πάνω πολλά είναι αυτά που ενώνουν εμάς τους βιβλιόφιλους. Συχνά και οι ίδιeς προτιμήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή Ελευθερία,ελπίζω μόνο ο πιτσιρίκος μας να αγαπά τα βιβλία όπως η γιαγιά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι άλλη ωραία ιδέα!! Η λίστα μου όλο και μεγαλώνει!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή