Παρασκευή, Ιουλίου 10, 2015

Η ζωή ξεκινά σήμερα

Douglas Kennedy
Μεταίχμιο 2013 (Ψηφιακή έκδοση 2015)
Μετ.  Αργυρώ Μαντόγλου
Πολλές φορές μου δημιουργείται η απορία τι είναι αυτό που κάνει ένα βιβλίο, ενώ έχει όλα τα εχέγγυα να είναι καλή λογοτεχνία, να παραμένει απλώς ένα εύπεπτο ανάγνωσμα, ενώ με τα ίδια στοιχεία ένα άλλο σε αγγίζει βαθιά, μπορεί να σε κάνει να ταυτιστείς με τους ήρωές του, προεκτείνει τη σκέψη σου. Είναι σαν δυο μάγειροι ή οικοκυρές που χρησιμοποιούν τα ίδια υλικά κι όμως το αποτέλεσμα της μαγειρικής τους δεν είναι το ίδιο.
Αυτές οι σκέψεις μου ξανάρχονται τώρα καθώς τελειώνω το μυθιστόρημα του Αμερικανού Douglas Kennedy. Καλό, ενδιαφέρον θέμα κι όμως δεν σε συνταράζει, δεν καρφώνεται στη μνήμη. Είμαι σίγουρη πως σε λίγο καιρό δεν θα θυμάμαι και πολλά πράγματα απ' αυτό.
Η Λόρα είναι μια ραδιολόγος ακτινολόγος. Ικανή στη δουλειά της, έρχεται καθημερινά σε επαφή με την ανθρώπινη αγωνία για το τι μπορεί να δείξει μια τέτοια εξέταση. Με μια τέτοια σκηνή αρχίζει και τελειώνει  το βιβλίο, το οποίο όμως δεν επικεντρώνεται σ' αυτό το θέμα. Θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο ένα θέμα που απασχολεί τον συγγραφέα κι ίσως αυτή να είναι μια από τις αδυναμίες του βιβλίου. Η Λόρα είναι παντρεμένη με τον Νταν και έχει δυο μεγάλα παιδιά. Η σχέση με τον σύζυγό της ουδέτερη, ανιαρή σχεδόν, επιδεινώνεται όταν εκείνος απολύεται από τη δουλειά του. Ένα Σαββατοκύριακο η Λόρα παίρνει μέρος σ' ένα συνέδριο στη Βοστώνη. Μια τυχαία συνάντηση μ' έναν άγνωστο, τον Ρίτσαρντ, που μένει στο ίδιο ξενοδοχείο, και μια σειρά από συμπτώσεις θα οδηγήσουν τους δυο τους σ' ένα θυελλώδη έρωτα. Ξεκινώντας από ένα ποτό, προχωρώντας σ' ένα δείπνο, περιδιαβάζοντας στη Βοστώνη, καταλήγουν σ' εκμυστηρεύσεις για τη ζωή τους. Τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους, οι απογοητεύσεις τους, τα τραγικά συμβάντα της ζωής τους, οι σχέσεις με τα παιδιά και τους συζύγους τους (και ο Ρίτσαρντ είναι παντρεμένος) τους φέρνουν ολοένα και πιο κοντά, τόσο που παίρνουν την απόφαση να χωρίσουν και να ζήσουν οι δυο τους για πάντα μαζί. Αν αυτό τελικά θα γίνει ή όχι και με πιο τρόπο, το αφήνω στην περιέργεια του αναγνώστη.
Είναι φανερή η προσπάθεια του συγγραφέα να κατασκευάσει ένα ευπώλητο, δίνοντάς του την επίφαση σοβαρότητας. Οι έντονες ερωτικές σκηνές διανθίζονται με την αναφορά σε βιβλία που οι δυο εραστές είχαν διαβάσει και αγαπήσει, με μουσική που τους άρεσε, με  κάποιες "φιλοσοφικές" σκέψεις για το τυχαίο, τις συμπτώσεις, την ταχύτητα με την οποία περνά ο χρόνος, τις επιλογές μας που επηρεάζουν κι αλλάζουν την τυχαιότητα.
Γενική αποτίμηση. Με  τα υλικά που είχε στα χέρια του ο συγγραφέαςς θα μπορούσε να είχε φτιάξει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα. Έφτιαξε ένα καλό ευπώλητο.
(ebook)

6 σχόλια:

  1. Πολύ καλή η αναλογία των συγγραφέων με μάγειρες,
    οι οποίοι, ενώ χρησιμοποιούν τα ίδια υλικά, δεν πετυχαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα.
    Γιατί άραγε;
    Συνεχίζοντας τον παραλληλισμό-σου θα μιλήσω καταρχάς για την αναλογία των δόσεων και δευτερευόντως για τον τρόπο μίξης-τους.
    Αφενός, κάθε συστατικό (χαρακτήρες, ατμόσφαιρα, γλώσσα, πρωτοτυπία, ιδέες κ.ο.κ.)
    πρέπει να βρίσκεται στην κατάλληλη αναλογία, και μάλιστα χωρίς προδιαγεγραμμένη συνταγή.
    Αφετέρου, η πορεία της μίξης, δηλ. η πλοκή, παίζει καθοριστικό ρόλο προς το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.
    Π.Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, αγαπητέ Πατριάρχη, για τη συμβολή στον προβληματισμό μου. Θα πρόσθετα ακόμη ότι όλα τα μέρη πρέπει να συνδέονται. Για παράδειγμα, στο παρόν μυθιστόρημα το επάγγελμα της πρωταγωνίστριας, που αναφέρεται μάλιστα λεπτομερώς, καμιά σημασία δεν έχει. Μπορούσε να πάρει μέρος σε ένα συνέδριο ως δικηγόρος, οικονομολόγος ή οτιδήποτε άλλο. Παρ' όλα αυτά όμως η δημιουργία ενός καλού μυθιστορήματος, όπως λες κι εσύ, δεν είναι θέμα συνταγής. Μπορεί να υπάρχουν όλα αυτά και πάλι το αποτέλεσμα να μην είναι το καλό μυθιστόρημα.

      Διαγραφή
  2. H γνώμη μου είναι ότι ο εν λόγω συγγραφέας γράφει συμβατικά μυθιστορήματα Kebab. Εδώ στη Γαλλία όπου ζει του κάνουν επιθετική διαφήμιση με όλα τα μέσα και βέβαια τον διαβάζουν οι αναγνώστριες που εάν τις ρωτήσεις εάν τους αρέσει ο Φώκνερ σε κοιτούν σαν να είσαι Alien.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την πληροφορία. Δεν ήξερα καθόλου αυτόν τον συγγραφέα και η πληροφορία που μας δίνεις επιβεβαιώνει την κρίση μου.

      Διαγραφή
  3. Γι αυτό τα ΒΙΒΛΙΑ - ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ είναι σπάνια....Ο σωστός συνδυασμός πλοκής, λεξιλογίου, κάποιου "μυστηρίου" που ο αναγνώστης "βιάζεται" να το ανακαλύψει, η πρωτοτυπία, ο προβληματισμός, "φιλοσοφικές" ή φιλοσοφικές σκέψεις.... όλ αυτά και άλλα (που οι πολύ ταλαντούχοι συγγραφείς επινοούν) δημιουργούν το ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι' αυτό και είναι τόσο σπάνια τα καλά βιβλία, Μάκη.

      Διαγραφή