Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2021

Η άλλη άκρη του νήματος

 

Αντρέα Καμιλλέρι
Η άλλη άκρη του νήματος
(Μια υπόθεση για τον επιθεωρητή 
Μονταλμπάνο)
Πατάκης, 2019
Μετ. Φωτεινή Ζερβού
Αστυνομική πλοκή. Επίκαιρο. Διανθισμένο με χιούμορ και την τέλεια ατμόσφαιρα μιας ιταλικής (φανταστικής) πόλης, με κεντρικό πρόσωπο τον ικανότατο επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο, το μυθιστόρημα του πολύ γνωστού συγγραφέα Αντρέα Καμιλλέρι (1925-2019) είναι ό,τι πρέπει για ένα ευχάριστο ανάγνωσμα. Χωρίς μεγάλες απαιτήσεις, αλλά "δροσιστικό", θα έλεγα, μέσα στον αφόρητο καύσωνα των 44ο βαθμών που μας κάνει δώρο το φετινό καλοκαίρι.
Ο μόνιμος ήρωας του Καμιλλέρι, ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο, έχει να αντιμετωπίσει τις καραβιές των προσφύγων που καταφθάνουν μέσα από τη θάλασσα στην πόλη του, τη Βιγκάτα. Πρέπει να συντονίσει το έργο της αστυνομίας για την περίθαλψη και τη φιλοξενία αυτών που κάθε βράδυ φθάνουν καταταλαιπωρημένοι, να αντιμετωπίσει πιθανά εγκλήματα που έγιναν μεταξύ τους, για παράδειγμα ένα βιασμό, να περισυλλέξει πτώματα από τη θάλασσα.
Ομολογώ ότι είχα αρχίσει να βαριέμαι όλη αυτή την ενασχόληση με τους πρόσφυγες, κάτι που ζούμε καθημερινά σχεδόν, όχι απλώς στη μυθιστορηματική εκδοχή αλλά στην ωμή πραγματικότητα, όταν ξαφνικά μια δολοφονία λειτουργεί ως σπινθήρας και το ενδιαφέρον του αναγνώστη απογειώνεται. Είναι μια δολοφονία που πολύ χαλαρά μπορεί να συνδεθεί με τους πρόσφυγες, αλλά είναι αρκετή για να ξυπνήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενδιαφέρον που θα κρατήσει ως το τέλος, ως την ανακάλυψη του/της δολοφόνου και των αιτίων της δολοφονίας.
Έχω βέβαια διαβάσει και πολύ καλύτερα αστυνομικά. Όμως σ' αυτό μου άρεσε η όλη ατμόσφαιρα. Οι (λαθρο)μετανάστες όπως τους ζούμε καθημερινά, η παραλιακή πόλη, τα ιταλικά φαγητά, ψαρικά κυρίως, τα οποία ο Μονταλμπάνο τιμά ιδιαιτέρως, συνήθως στο εστιατόριο του Έντσο, οι χαρακτήρες των υπαστυνόμων Αουτζέλλο και Φάτσιο, του ιατροδικαστή και του εισαγγελέα, ο αφοσιωμένος στον Μονταλμπάνο αλλά αφελής τηλεφωνητής Καταρέλλα.
Και ο τίτλος; Τι σημαίνει "η άλλη άκρη του νήματος"; Στο μυθιστόρημα κυκλοφορεί  ένας άσπρος γάτος. Ανήκει στο θύμα. 
"Μπήκε ο Φάτσιο κρατώντας ένα κουβάρι μπλε νήμα που άφησε μπροστά στο γάτο. Όλοι κράτησαν την ανάσα τους περιμένοντας ότι θα συμβεί κάτι ξεχωριστό, αντίθετα ο γάτος Ρινάλντο άρχισε να παίζει με το κουβάρι, το κύλησε μέχρι την άκρη του τραπεζιού, χωρίς να το αφήσει να πέσει κάτω.
Κάποια στιγμή έπιασε με το στόμα την άκρη του κουβαριού και πήδηξε στο πάτωμα. Έπειτα άρχισε να προχωρά προς την πόρτα που οδηγούσε έξω από το δωμάτιο και εξαφανίστηκε από τα μάτια τους. Όλοι κατάλαβαν ότι συνέχιζε να παίζει στον διάδρομο, επειδή έβλεπαν το κουβάρι πάνω στον πάγκο να ξετυλίγεται και να γίνεται όλο και πιο λεπτό. Έπειτα από λίγο είχε μείνει μόνο η άλλη άκρη του νήματος".
Δεν κατάλαβα αν "η άλλη άκρη του νήματος" βοήθησε στον εντοπισμό του/της δολοφόνου. Σημασία έχει ότι πέρασα ευχάριστα ψάχνοντας αυτή την άκρη!

2 σχόλια:

  1. Διαβάζω συνεχώς "αστυνομικά",αυτά που παίρνω με την εφημερίδα, όμως το γράφω με εισαγωγικά, διότι έχουν άλλο τρόπο γραφής από τα κλασσικά, συνήθη αστυνομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κάνεις. Μέσα σε τόση ζέστη το μυαλό δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε πιο σοβαρό διάβασμα!

      Διαγραφή