Δευτέρα, Ιανουαρίου 15, 2018

Καρυδότσουφλο

Ιαν ΜακΓιούαν
Καρυδότσουφλο
Πατάκηςς, 2017
Μετ. Κατερίνα Σχινά
Ο Ιαν ΜακΓιούαν είναι από τους αγαπημένους μου ξένους συγγραφείς. Τα βιβλία του, "Εξιλέωση", "Σάββατο", "Στην ακτή", "Επιχείρηση ζάχαρη", "Χαμένο παιδί", "Νόμος περί τέκνων", μου έχουν χαρίσει πολλές ώρες αναγνωστικής απόλαυσης. (Για όλα, εκτός από το "Εξιλέωση" που το διάβασα πριν από τη δημιουργία του blog, έχω κάνει αναρτήσεις). Φυσικό λοιπόν να αναζητώ κάθε καινούριο του βιβλίο. Το τελευταίο όμως, το "Καρυδότσουφλο", χωρίς να στερείται τα προτερήματα της γραφής του ΜακΓιούαν, δεν μου έδωσε την ικανοποίηση που περίμενα.
 Πιστεύω ότι στην προσπάθειά του να πρωτοτυπήσει κατέληξε σ' ένα μυθιστόρημα εντελώς εξωπραγματικό. Δεν πρόκειται για ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, είδος αποδεκτό και σύνηθες. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα συζυγικής απάτης, που καταλήγει σε αστυνομικό, αλλά με έναν εντελώς απρόσμενο εξωδιηγητικό (ως ένα βαθμό) αφηγητή. Δηλαδή την όλη ιστορία αφηγείται το κυοφορούμενο βράφος, ευρισκόμενο ήδη στον ένατο μήνα της κύησης. Και διερωτώμαι. Ποια η διαφορά αν η αφήγηση γινόταν από έναν τριτοπρόσωπο, παντογνώστη αφηγητή; Τη στιγμή μάλιστα που το βρέφος δεν αρκείται απλώς στην καταγραφή των γεγονότων όπως τα αισθάνεται να συμβαίνουν, αλλά προβαίνει σε βαθιές φιλοσοφικές, λογοτεχνικές, κοινωνικές και άλλες παρατηρήσεις! Με πλήθος αναφορές άλλοτε στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, όπως στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, στον Σαίξπηρ και την ποίηση, στη γεύση των διαφόρων κρασιών κ.λπ. εμφανίζεται ως ένα βρέφος-παντογνώστης. Βέβαια, πολλά απ' αυτά τα μεταφέρει ως  λεγόμενα από πρόσωπα του έργου, τα οποία παρακολουθεί στις κινήσεις και συζητήσεις τους.
Τα πρόσωπα αυτά είναι: Η Τρούντη, η οποία κυοφορεί το ομιλούν βρέφος, νόμιμο καρπό της συζυγικής της σχέσης με τον Τζον, έναν ευαίσθητο ποιητή, με τον οποίο όμως έχει τώρα χωρίσει και συζεί με τον αδελφό του, τον Κλοντ. Το ζεύγος διαμένει στο οικογενειακό σπίτι, από το οποίο ο Τζον θέλει να τους διώξει. Τότε Τρούντυ και Κλοντ εξυφαίνουν ένα σχέδιο για να δολοφονήσουν τον Τζον.
 Όλα αυτά τα παρκολουθεί και τα καταγράφει το αγέννητο βρέφος. Θα επιτύχει το σχέδιό τους; Κι αν επιτύχει, θα μπορέσει το ζεύγος να διαφύγει ατιμώρητο; Τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το βρέφος που αγαπά τον πατέρα του και αντιπαθεί τον θείο του που "έκλεψε" τη μητέρα του; (Σαφής αναφορά στον Άμλετ).
Η γραφή του ΜακΓιούαν ενδιαφέρουσα, ο προβληματισμός του πάντα καίριος. Μόνο ας εύρισκε έναν άλλον αφηγητή κι όχι αυτό το πάνσοφο έμβρυο!

8 σχόλια:

  1. Χαίρετε, χαίρετε,

    Βίοι παράλληλοι: Κι εμένα μ' αρέσει ο Ίαν ΜακΙούαν κι εγώ αναζητώ το κάθε καινούριο του και χαίρομαι με την έκδοσή του. Δεν έχω διαβάσει το καρυδότσουφλο - λίγο καιρό πριν ασχολιόμουν σπάζοντας πραγματικά καρυδότσουφλα, αλλά καρυδότσουφλο με ονοματεπώνυμο όχι.
    Παρόλο που είναι πολύ άδικο να κρίνω χωρίς να έχω δοκιμάσει και πειραματιστεί, αυτό το αφηγηματικό πείραμα μου κόβει τη φόρα. Δεν ξέρω. Ίσως, αν κάποιος το χειριστεί έξυπνα, δεξιορετχνικά, ίσως. Έτσι όπως τα ακούω εδώ .. μπα.
    Θυμάμαι και το θείο βρέφος, του Μπρικνέρ, όπου κι εκεί είχαμε αφήγηση .. έσωθεν. Θεώρησα ότι δεν ήταν πετυχημένο.

    Βέβαια.. ΜακΓιούαν είναι αυτός, δεν προδίδουμε κι έτσι τους φίλους.. Θα δούμε, θα δούμε!

    Χαιρετισμούς, καλή βδομάδα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια και καλή βδομάδα. Θα χαιρόμουν, Διονύση, να είχα και τις δικές σου εντυπώσεις. Μήπως τον αδικώ; Αλλά αφού έτσι ένιωσα διαβάζοντάς τον, δεν μπορούσα να γράψω διαφορετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα. Ενδεχομένως να ξενίζει η εξωπραγματική περίπτωση αφήγησης από ...κυοφορούμενο βρέφος, αλλά δεν έχει μεγαλύτερη αξία το περιεχόμενο και οι ιδέες που εκφράζει ο συγγραφέας ? Το έχω πάρει το βιβλίο και...περιμένει στη σειρά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Κίκα. Διάβασα τα : ΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ και το ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ...Μου άρεσαν και τα δύο. Διαβάζω τώρα το ΚΑΡΥΔΟΤΣΟΥΦΛΟ. Εχεις δίκαιο ως προς το τρόπο που βρήκε να πει όσα ήθελε να πει ο συγγραφέας...αλλά τα όσα λέει είναι ενδιαφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάκη. Είσαι τυχερός που προηγούμαι στο διάβασμα και σου υποδεικνύω καλά βιβλία! Πάρε και "Το εικοσιτετράωρο ενός αναγνώστη". Πιστεύω ενδιαφέρει όλους τους βιβλιόφιλους.

      Διαγραφή
    2. Μα εννοείται πως είμαι τυχερός...Μάλλον ΤΥΧΕΡΟΣ. Όποιο βιβλίο μου συστήνεις είναι σίγουρο πως θα μ αρέσει! Καλημέρα (ακόμα δεν είναι 5 η ώρα ξημερώματα....είχα 2 φορές εφιάλτη, και φοβήθηκα να ξανακοιμηθώ...χα χα χα...

      Διαγραφή
    3. Μόλις τελείωσα το ΚΑΡΥΔΟΤΣΟΥΦΛΟ. Πολύ καλό. Δεν με ενόχλησε (όχι πολύ τουλάχιστον) το εξωπραγματικό της αφήγησης από ...κυοφορούμενο βρέφος. Οπωσδήποτε θα προτιμούσα κι εγώ ένα άλλο τρόπο αφήγησης.

      Διαγραφή